Bernadett
-2 °C
4 °C

Mélyponton Chirac népszerűsége

2005.06.06. 19:59
A valaha mért legkisebb Jacques Chirac népszerűsége az európai alkotmányról rendezett népszavazás kudarca után. A két év múlva esedékes választásokon valószínűleg induló államfőt a franciák alig egy negyede kedveli. Nem kevésbé népszerűtlen Dominique de Villepin új kormánya sem.

Tizenhat pontot esett Jacques Chirac népszerűsége az európai alkotmányról tartott népszavazás kudarca óta. A 2007-es választáson is indulást fontolgató államfőt a franciák alig több mint negyede kedveli. A Louis Harris Intézet hétfőn közölt felmérése szerint Chiracot a megkérdezettek 26 százaléka támogatja.


Dominique de Villepin és
Jacques Chirac
Nem túl népszerű Dominique de Villepin frissen kinevezett kormányfő sem. A tavaly év végén még hatvan százalék fölötti népszerűségnek örvendő politikust negyvenegy százalék támogatja, viszont a megkérdezettek negyven százalékának határozottan ellenszenves.

A franciák az új kormánytól sem várnak sok jót. Ötvennyolc százalékuk kétli, hogy Villepin kabinetje vissza tudja állítani a kormánnyal szembeni bizalmat. Ennél is többen, hatvanhárom százaléknyian vélik úgy, hogy Villepin sem tudja majd csökkenteni a munkanélküliséget. A vásárlóerő növekedésében a franciák kétharmada nem hisz.

Chirac mindezidáig nem döntött hivatalosan arról, hogy indul-e a két év múlva esedékes elnökválasztáson. Chirac akkor harmadik terminusát nyerhetné el, erre az az alkotmánymódosítás ad lehetőséget, ami hét évről öt évre csökkentette az elnöki ciklust. Chirac legnagyobb ellenfele egykori belügyminisztere, pártjának mostani elnöke, Nicolas Sarkozy lehet.