Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Chirac nem bánná, ha Iránnak atombombája lenne

2007.02.01. 12:38
Szabadszájú nyilatkozatot adott a New York Timesnak az iráni atomválságról Jacques Chirac. A francia államfő arról beszélt, hogy nem is lenne akkora baj, ha Iránnak lenne egy-két bombája, hiszent úgyis porig rombolnák Teheránt, ha be akarná vetni őket. Másnap már vissza is akarta vonatni mondatait, de a Times a módosításokkal együtt leközölte azokat.

Kellemetlen helyzetbe hozta magát Jacques Chirac. A 74 éves, utolsó hivatali hónapjait töltő francia elnök hétfőn adott interjút a New York Timesnak és a Nouvel Observateurnek, amit a francia hetilap megjelenése miatt csak csütörtökön publikálhattak.

Porig rombolnák Teheránt

Chirac hétfőn megdöbbentően őszintén beszélt az iráni atomválsággal kapcsolatos nézeteiről. Annyira őszintén, hogy másnap újra magához kérte az újságírókat, hogy megváltoztassa hétfői nyilatkozatát. Az elnök azzal magyarázkodott, hogy nem volt tisztában azzal, hogy szavait rögzítik. A New York Times mégis lehozta a visszavonni kívánt mondatokat is, mivel azok egyértelmű interjúhelyzetben hangoztak el.

"Az nem olyan nagy baj, ha Iránnak lesz egy vagy két atombombája. [...] Hova dobnák a bombát, Izraelre? Még kétszáz méter magasra se jutna a rakéta, és Teheránt porig rombolnák. [...] A baj az atomfegyverek terjedése" - nyilatkozta még hétfőn.

Visszavonta

Ez azonban teljesen ellentétben áll Franciaország nyiltan vállalt politikájával, ami ellenzi, hogy bármelyik ország atombombához jusson. Franciaország ebben a kérdésben az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával közösen lépett fel Iránnal szemben, az együttműködés eredményeként Teheránt már az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata szólítja atomprogramja felfüggesztésére.

Így már nem is meglepő, hogy Chirac – aki közeli munkatársai szerint 2005-ben kisebb idegsérülést szenvedett el, azóta pedig kicsit zavarosan beszél – az interjú után rögtön át is akarta iratni nyilatkozatát. "Azt visszavonatnám, hogy Teheránt porig rombolnák" - mondta kedden. Ehelyett azt nyilatkozta, hogy "a bombát nyilvánvalóan az indítása után megsemmisítenék. Ehhez megvannak az eszközeink, ahogy több más országnak is".

Chirac visszavonta nyilatkozatából azt az állítást is, hogy ha Irán legyártja az atombombát, akkor a térségbeli államok közül Szaúd-Arábia és Egyiptom is atomfegyverprogramba kezdhet. "Ezt is visszavonom. Szaúd-Arábia és Egyiptom eddig semmilyen utalást nem tett erre, és ezt nem nekem kell megtennem helyettük" - mondta. Azt is tagadta, hogy hétfőn Izraelt jelölte volna meg az iráni atombomba célpontjaként.

Nem tért vissza a természethez

Chirac hétfőn még "kicsit törékeny" országként jellemezte Iránt, kedden már ebben is visszakozott. Irán "nagy ország, ősi kultúra, fontos szerepet játszik a térségben" - jelentette ki.

Chirac stábja a Times beszámolója szerint már hétfőn igyekezett tompítani Chirac nyilatkozatán. Az államfő eredetileg a globális klímaváltozásról nyilatkozott volna a lapoknak, ám a beszélgetés a világpolitikára terelődött. Amikor Chirac már elég sok sajátos kijelentést tett, kabinetfőnöke egy cetlit adott át neki. Chirac ezt hangosan felolvasta. "Azt mondja, ideje lenne visszatérni a természethez" - mondta, majd azt kezdte fejtegetni, a síiták másképp reagálnak a dolgokra, mint az európaiak vagy a szunniták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!