Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem látják szívesen Franciaországban Saront

2004.07.20. 10:08
Gyakorlatilag kitiltotta Franciaországból Ariel Saront Jacques Chirac. Az izraeli kormányfő a hétvégén Franciaország elhagyására szólította az ottani zsidóságot. Chirac egy nappal később írt magánlevele szerint váratlanul ellehetetlenült Saron tervezett párizsi látogatása.
Nem látná szívesen Párizsban Ariel Saron izraeli miniszterelnököt Jacques Chirac. A francia elnök magánlevélben reagált Saron a Franciaországban élő zsidók mihamarabbi kivándorlását sürgető üzenetére - jelentette az 2-es Csatorna nevű izraeli tévéadó.

Lehetetlenné vált

"Hetek óta tartó egyeztetések után kiderült, hogy látogatása kivitelezhetetlen, minapi nyilatkozata után nem is látnánk szívesen Franciaországban" - írta Chirac Saronnak a televízió értesülései szerint. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni a "bizalmas üzenetet".

Saron vasárnap szólította mihamarabbi Izraelbe vándorlásra a világ zsidóságát. A kormányfő külön kiemelte a franciaországi zsidókat, mondván ott most újraéledőben van az antiszemitizmus. Igaz ugyanakkor, hogy Saron a francia kormány az antiszemitizmus letörésére tett lépéseit is kiemelte.

Nem mondott meglepőt

A kormányfő nyilatkozatát a francia politikai elit mellett a sajtó, sőt még a franciaországi zsidó szervezetek is elítélték. Barnea Hassid, Izrael párizsi nagykövetségének szóvivője a Népszabadságnak nyilatkozva ugyanakkor semmi kivetnivalót nem talált a nyilatkozatban.

"Semmi megdöbbentő" nincs Saron nyilatkozatában, hiszen a zsidó vezetőknek mindig is céljuk volt, hogy valamennyi zsidó Izraelben éljen - mondta a diplomata.