Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Nem látják szívesen Franciaországban Saront

2004.07.20. 10:08
Gyakorlatilag kitiltotta Franciaországból Ariel Saront Jacques Chirac. Az izraeli kormányfő a hétvégén Franciaország elhagyására szólította az ottani zsidóságot. Chirac egy nappal később írt magánlevele szerint váratlanul ellehetetlenült Saron tervezett párizsi látogatása.
Nem látná szívesen Párizsban Ariel Saron izraeli miniszterelnököt Jacques Chirac. A francia elnök magánlevélben reagált Saron a Franciaországban élő zsidók mihamarabbi kivándorlását sürgető üzenetére - jelentette az 2-es Csatorna nevű izraeli tévéadó.

Lehetetlenné vált

"Hetek óta tartó egyeztetések után kiderült, hogy látogatása kivitelezhetetlen, minapi nyilatkozata után nem is látnánk szívesen Franciaországban" - írta Chirac Saronnak a televízió értesülései szerint. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni a "bizalmas üzenetet".

Saron vasárnap szólította mihamarabbi Izraelbe vándorlásra a világ zsidóságát. A kormányfő külön kiemelte a franciaországi zsidókat, mondván ott most újraéledőben van az antiszemitizmus. Igaz ugyanakkor, hogy Saron a francia kormány az antiszemitizmus letörésére tett lépéseit is kiemelte.

Nem mondott meglepőt

A kormányfő nyilatkozatát a francia politikai elit mellett a sajtó, sőt még a franciaországi zsidó szervezetek is elítélték. Barnea Hassid, Izrael párizsi nagykövetségének szóvivője a Népszabadságnak nyilatkozva ugyanakkor semmi kivetnivalót nem talált a nyilatkozatban.

"Semmi megdöbbentő" nincs Saron nyilatkozatában, hiszen a zsidó vezetőknek mindig is céljuk volt, hogy valamennyi zsidó Izraelben éljen - mondta a diplomata.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!