Gerzson
-3 °C
2 °C

Alkoholizmusáról vallott a liberális pártvezér

2006.01.06. 10:08
Riválisait megelőzve maga Charles Kennedy számolt be alkoholproblémájáról. A brit liberálisok vezére másfél éve alkoholista, de állítása szerint két hónapja nem ivott. Ezt az állítását több ismerője is kétségbe vonta.

Politikai hazárdjátékba kezdett Charles Kennedy, a tavalyi brit parlamenti választásokon az elmúlt 82 éve legnagyobb sikerét elérő Liberális Demokrata Párt elnöke a Guardian szerint. "Az elmúlt másfél évben súlyos alkoholproblémával küzdöttem, orvosi segítséget is kértem. Mára a kérdés, úgy hiszem, megoldódott" - jelentette ki sajtótájékoztatóján.

Titkolni próbálta

A Guardian értesülései szerint Kennedy azért kényszerült alkoholizmusa nyilvános beismerésére, mert egyik tanácsadója a hír kiszivárogtatására készült. Kennedy most azt állítja, hogy már két hónapja absztinens, ezt ugyanakkor több, a Guardiannak nyilatkozó parlamenti képviselő is cáfolta.

Kennedy eddig - mint mondta, tévesen - titkolni próbálta betegségét. Vallomása azonban megkönnyebülést hozott neki, állította.

Puccsra készültek

Pedig a Guardian szerint a nehézségek csak most kezdődnek. Igaz, hogy alkoholizmusa nyilt felvállalásával tisztább helyzetet teremtett, de kérdéses, hogy meg tudja nyerni a párt hetvenezres tagságának a támogatását. De a lap értesülései szerint legalább a nyilvános megalázást elkerülte.

A Guardian birtokába jutott ugyanis a párt felső vezetésének egy levélvázlata, amiben a liberális árnyékkormány 11 tagja szólítja lemondásra Kennedyt. "Kennedy mindannyiunkat kompromitált" - állította a Guardiannak több vezető liberális is.

Kennedy helyzete a választások óta ingatag. Hiába ért el történelmi sikereket a párt a tavaly májusi választásokon, reményeikkel szemben mégsem a liberális demokraták lettek Nagy-Britannia második legerősebb pártja. Ráadásul a konzervatívok, akik új vezérükkel, David Cameronnal az élen átvették a vezetést a közvélemény-kutatásokban a Munkáspárttól, javarészt a liberálisoktól visszacsábított szavazóknak köszönhetően.

Riválisok nélkül

Az elégedetlenség eddig azért nem alakult nyilt konfliktussá, mert megoldatlan Kennedy párton belüli utódlása. A liberális demokratáknak ugyanis nincs másik, országosan is ismert vezérük, aki az alkoholizmussal küzdő Kennedyt válthatná. Ráadásul az esetleg felmerülő jelöltek közül a két legesélyesebbnek tűnő, Sir Menzies Campbell és Mark Oaten csütörtökön sietve jelentette be, hogy nem kívánnak pályázni a párt vezetésére.

"Aktívan fogok kampányolni Charles mellett, hogy visszeszerezhesse a tagság támogatását" - nyilatkozta Kennedyről a Guardiannak Oaten, hátat fordítva a Kennedy megbuktatását tervezők csoportjának. A Guardian szerint a tizenegy árnyékminiszter lázadása Kennedy nyilvánosság elé lépésével megszerezheti a mezei tagság szimpátiáját és kivédheti a támadást.