Zavargások egy chilei diáktüntetés után

2006.08.23. 10:53
Kétszáz letartóztatással és több tucat tüntető megsérülésével ért véget a chilei középiskolások békésen induló tüntetése. A diákok az oktatási reform akadozása miatt tiltakoztak, amikor egy kisebb csoport kövekkel kezdte dobálni a rendőröket.

Súlyos összecsapások törtek kli Chilében a középskolások tüntetésén. Mintegy kétezer középiskolás tüntetett a fővárosban, Santiagóban a tervezett oktatási reformok ellen. A tüntetés zavargássá fajult, a rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be.

A zavargások végén több tucatnyian megsérültek, kétszáz diákot őrizetbe vettek, jelentette a BBC.

A chilei oktatási iontézmények többsége nagyon rossz állapotban van. Michelle Bachelet, az ország baloldali államfője reformokat ígért, ám a diákok elégedetlenek a fejlesztések ütemével. Júniusban hétszázezres tüntetést akartak tartani, ám ekkor a kormány gyors reformokat ígért, ezért a megmozdulást lefújták.

A reformok viszont nem gyorsultak fel, ezért a diákság újra mozgolódni kezdett. "Valamit csinálnak, de túl lassan, és nem ezt ígérték" - nyilatkozta a BBC-nek a keddi tüntetés egy 15 éves résztvevője.

A tüntetés amúgy békésen indult, amikor a tiltakozok egy kisebb csoportja levált a tüntetőkről és kövekkel kezdte dobálni a rendőröket. A hatóságok erre az egész tüntetést szétverték.  • Bérelnék
  • Bankszámla