Valér
2 °C
8 °C

Gyerekeket erőszakolnak a békefenntartók

2008.05.27. 10:29
A korábbi évek botrányait követően hiába hirdetett zéró toleranciát az ENSZ a konfliktuszónákban gyermekeket molesztáló alkalmazottai ellen, még mindig tömegével zaklatnak gyerekeket békefenntartók és segélyszervezeti munkások. A kiszolgáltatott gyerekek sokszor nem mernek beszélni. Az ENSZ szóvivője szerint nincs mit tenni.

Bár az ENSZ a korábbi, hasonló botrányok után zéró toleranciát hirdetett a gyermekeket zaklató békefenntartók és segélymunkások ellen, a Save the Children nevű brit jótékonysági szervezet felmérése szerint még mindig kiterjedt problémáa a gyermekek elleni szexuális erőszak a segélyszervezeti dolgozók és a békefenntartók körében.

A Save the Children Elefántcsontparton, Szudánban és Haitin végzett vizsgálatokat. Jelentésük szerint a legaggasztóbb probléma, hogy az amúgy is félelemben élő gyermekek többsége jelenteni sem meri a zaklatásokat.

"Megragadtak és a földre hajítottak, aztán rámmásztak. Megpróbáltam elszökni, de tizen voltak, nem tehettem semmit" - mesélte a BBC-nek egy 13 éves elefántcsontparti lány, akit békefenntartók erőszakoltak meg. "Rémült voltam, ők meg csak otthagytak vérezve" - mesélte. A békefenntartók ellen semmilyen eljárás sem indult.

A korábbi évek botrányai után a Save teh Children vezérigazgatója, Jasmine Whitbread szerint az ENSZ fontos vállalásokat tett, hogy fellép a probléma ellen. Ennek ellenére a probléma létezik, a szervezet szerint "járványszerű mulasztások" jellemzik a humanitárius ügynökségek és a békefenntartók reakcióit.

Az ENSZ szóvivője, Nick Birnback szerint ugyanakkor képtelenség garantálni, hogy egy kétszázezer embert mozgató szervezet munkatársai semmilyen jogsértést ne kövessenek el. "Amit tehetünk, hogy mindenhova eljuttatjuk a zéró tolerancia üzenetét, ami valójában zéró elégedetséget jelent, amíg hiteles vádak születhetnek és zéró büntetlenséget, ha jogellenes cselekményekre bukkanunk" - mondta a BBC-nek.