Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A tömegbe lőttek Kínában

2008.04.04. 18:12
Tibet tartományon kívül, de tibetiek tüntettek csütörtök este két letartóztatott szerzetes kiszabadításáért. A rendőrök a tömegbe lőttek, egy emberjogi szervezet szerint nyolc embert megöltek.

Újabb halálos rendőrségi fellépésről érkezett hír Kínából. Ezúttal is tibeti nemzetiségűek tüntettek, de a demonstráció nem az ötvenes években elfoglalt Tibet tartományban, hanem az azzal határos kínai Szecsuánban történt. A lövéseket Kína elismerte, ám a halálos áldozatokról csak egy londoni központú tibeti szervezet számolt be.

Csütörtök este több száz tibeti vonult fel egy szecsuáni városban. A civilek és szerzetesek két szerzetes kiszabadítását követelték. Őket azért tartóztatták le, mert volt náluk egy dalai lámát ábrázoló kép.

A hivatalos kínai álláspont szerint a tömeg bántalmazott egy kínai tisztségviselőt. Figyelmezető lövéseket adtak le, hogy megfékezzék az erőszakot.

Ezzel szemben a Kampány a Szabad Tibetért nevű civil szervezet helyi szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy a rendőrök váratlanul nyitottak tüzet az emberekre. Az emberekkel a városháza előtt elhitették, hogy teljesítik követeléseiket, ezért elvonultak. Kiderült azonban, hogy mégse engedték el a szerzeteseket. Ekkor az emberek visszafordultak, de egy úttorlasznál rendőrsorfalba ütköztek. A kínai rendőrök lőni kezdtek és nyolc embert megöltek. A halottak között három nők és egy szerzetes is van.

Március közepén kezdődtek a zavargások Tibet fővárosában, egy Kína-ellenes felkelés évfordulóján. A kínai hatóságok brutálisan felléptek a fegyvertelen tömeggel szemben és már százakat tartóztattak le. A tüntetések átterjedtek néhány tibetiek lakta szecsuáni városra is. A kínai hatóságok tagadják, hogy bárkit megöltek volna, szerintük randalírozás közben halt meg néhány ember az elmúlt hetekben. Tibeti források viszont több mint száz lemészárolt emberről számoltak be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!