Jusztina
1 °C
16 °C

A tömegbe lőttek Kínában

2008.04.04. 18:12
Tibet tartományon kívül, de tibetiek tüntettek csütörtök este két letartóztatott szerzetes kiszabadításáért. A rendőrök a tömegbe lőttek, egy emberjogi szervezet szerint nyolc embert megöltek.

Újabb halálos rendőrségi fellépésről érkezett hír Kínából. Ezúttal is tibeti nemzetiségűek tüntettek, de a demonstráció nem az ötvenes években elfoglalt Tibet tartományban, hanem az azzal határos kínai Szecsuánban történt. A lövéseket Kína elismerte, ám a halálos áldozatokról csak egy londoni központú tibeti szervezet számolt be.

Csütörtök este több száz tibeti vonult fel egy szecsuáni városban. A civilek és szerzetesek két szerzetes kiszabadítását követelték. Őket azért tartóztatták le, mert volt náluk egy dalai lámát ábrázoló kép.

A hivatalos kínai álláspont szerint a tömeg bántalmazott egy kínai tisztségviselőt. Figyelmezető lövéseket adtak le, hogy megfékezzék az erőszakot.

Ezzel szemben a Kampány a Szabad Tibetért nevű civil szervezet helyi szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy a rendőrök váratlanul nyitottak tüzet az emberekre. Az emberekkel a városháza előtt elhitették, hogy teljesítik követeléseiket, ezért elvonultak. Kiderült azonban, hogy mégse engedték el a szerzeteseket. Ekkor az emberek visszafordultak, de egy úttorlasznál rendőrsorfalba ütköztek. A kínai rendőrök lőni kezdtek és nyolc embert megöltek. A halottak között három nők és egy szerzetes is van.

Március közepén kezdődtek a zavargások Tibet fővárosában, egy Kína-ellenes felkelés évfordulóján. A kínai hatóságok brutálisan felléptek a fegyvertelen tömeggel szemben és már százakat tartóztattak le. A tüntetések átterjedtek néhány tibetiek lakta szecsuáni városra is. A kínai hatóságok tagadják, hogy bárkit megöltek volna, szerintük randalírozás közben halt meg néhány ember az elmúlt hetekben. Tibeti források viszont több mint száz lemészárolt emberről számoltak be.