Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Kína azért maradt, ami volt

2008.08.18. 14:41
Lazult egy cseppet a kínai hatóságok vasmarka az olimpia alatt. A felszabadultan blogoló kínaiaknak így módjuk van beszámolni arról, hogy a diktatúra azért diktatúra.

Megoldódni látszik a félig üres olimpiai lelátók rejtélye, írja a Sunday Times pekingi riportjában. Az utóbbi napokban felbátorodott kínai bloggerek beszámolói szerint azért lehetnek üresek a hivatalosan kiárúsított lelátók, mert az olimpia szervezői a jegyek nagy részét a kormánynak, a párttosztviselőknek és az állami vállalatoknak utalták ki, akik a rezsim utasítására visszatartották azokat, nehogy túl nagy és túl kezelhetetlen tömegekkel kelljen szembenézniük.

Így fordulhatott elő, hogy bár kínaiak ezrei éjszakáztak a jegyárúsítóhelyek előtt, mégsem jutottak be a játékokra.

A Times szerint a félházak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban és a szponzorokban is megütközést váltottak ki - láthatóan őket senki sem tájékoztatta előre a rendfenntartás sajátos módozatáról. Hogy valamit javítsanak a helyzeten, a pártfunkcionáriusok "önkénteseket" buszoztattak a helyszínekre.

Az internetes cenzorok lanyhulásának köszönhetően olyan részletek is kitudódhattak, amelyek alapján látható, hogy a rezsim amúgy nem enyhűlt meg az olimpiai játékok miatt. A Times beszámolója szerint a játékok előtt több ezer ingázó munkást telepítettek ki Pekingből. Azokat, akik felépítették az olimpiai helyszíneket. Pedig az ingázók odaadóan dolgoztak, a Madárfészek, a Vízkocka és a többi látványosság építése során legalább tízen vesztették életüket.

De nem csak az ingázókkal bántak keményen. Az olimpia első napjaiban több száz vidéki tiltakozót tartóztattak le, közülük 58-at átnevelő táborokba küldtek, írja a Times. A kínai hatóságok szigora mindenre kiterjed. Pszichiátriai osztályokat zártak le, nehogy a betegek zavart kelthessenek. A kórházakban amúgy is töröltek minden rutinműtétet, hogy az orvosok az olimpikonok rendelkezésére állhassanak.

A hétköznapi szigor csak az interneten enyhült, de ez még komoly problémákat okozhat. A kínai bogoszférában ugyanis elszabadulni látszanak a nacionalista indulatok, írja a Times. Viszonylag sok bírálat érte ugyanis a blogokban a kínai vezetést azok miatt a külpolitikai engedmények miatt, amelyeket a megnyitó érdekében tettek. A bloggerek - akik egyébként tevékeny szerepet játszottak a kamu tüzijáték és a kamu énekeskislány lebuktatásában is - két témában támadják különösen élesen az ország vezetését.

Az egyik az olimpia előtt napokkal aláírt orosz-kínai határegyezmény, amiben Oroszország csupán részben mondott le Kína javára egy, még a cári időkben annektált szibériai területről. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök csak az egyezmény aláírása után jelentette be részvételét a megnyitón. Ahogy a japán miniszterelnök Fukuda Jaszuo is csak azután ígérte biztosra részvételét, hogy Kína és Japán megállapodott egy vitatott hovatartozású tengeri gázmező közös kitermelésében.

A Times szerint a kínai vezetés az olimpiát a nemzeti büszkeség felébresztésére használta. Azonban a nacionalizmus akár visszájára is fordulhat, és az indulatok még komoly gondokat okozhatnak a pártnak.  • Vennék
  • Hírek