Lujza
-1 °C
13 °C

Titokzatos adatgyűjtésbe kezdett az USA Dél-Amerikában

2003.05.05. 11:40
Peres eljárások ezreit kezdhetik meg latin-amerikai lakosok az Egyesült Államok ellen - írja a Guardian. Az amerikai kormányzat titokzatos okokból dél-amerikai lakosok személyes adatainak összegyűjtésével bízta meg a ChoicePointot. A cég egyik leányvállalata a 2000-es elnökválasztás idején több ezer floridai feketét fosztott meg szavazati jogától, jelentősen befolyásolva ezzel a választás végeredményét.
Feltételezések szerint a helyi törvényeket megsértve gyűjtött adatokat közép- és dél-amerikai állampolgárokról az amerikai igazságügyi minisztérium megbízásából a ChoicePoint nevű cég - írja a Guardian. A ChoicePoint a 2000-es amerikai elnökválasztások idején híresült el, amikor is leányvállalata, a Database Technologies hibájából több ezer, többségében fekete szavazó nem adhatta le voksát Floridában.

Floridát megnyerték

Az államban pár száz szavazatnyi többséggel George W. Bush végzett az élen, az amerikai elnökválasztási rendszerből kifolyólag a Floridában megszerzett győzelem végül az elnöki címet jelentette az ifjabbik Bushnak. A feketék hagyományosan a Demokrata Párt támogatói, nem kétséges tehát, hogy a szavazati joguktól megfosztottak voksaival már Al Gore nyerhette volna a választást.

A ChoicePoint 11 millió dolláros megbízást kapott tavaly a dél-amerikai adatgyűjtésre - írja a Guardian. A megbízás egyébként csak része egy 2005-ig érvényes, 67 millió dolláros üzletnek.

Személyleírásokat is gyűjtöttek

A cég olyan személyes adatokat is összegyűjtött, mint a lakcím, foglalkozás, születés dátuma, mi több, személyleírást is mellékelt az információk mellé. A ChoicePoint adatgyűjtési módszere több állam kormányának felháborodását is kiváltotta. Nicaraguában a rendőrség két adatgyűjtő irodát is megrohant a hétvégén.

Hasonlóan nagy a felháborodás Mexikóban, a Guardian értesülései szerint itt választási névjegyzékekből gyűjtöttek adatokat. Amennyiben ez beigazolódik, a helyi lakosság bizalmatlanságát válthatja ki a választási rendszerrel szemben.

Perbe foghatják Amerikát

A személyes adatokkal történt visszaélés bírósági eljárások sorát eredményezheti - írja a Guardian amerikai és mexikói jogi szakértők véleményére alapozva. "Bármelyik érintet eljárást kezdeményezhet az amerikai kormány ellen. Nem vagyunk felkészülve arra, hogy egy marék dollárért eladják a személyes adatainkat" - nyilatkozta a lapnak Julio Tellez, a Tec de Monterey egyetem adatvédelmi szakértője.

Egyelőre rejtélyes, mire akarja használni az Egyesült Államok az összegyűjtött információkat. Mivel az adatgyűjtés Latin-Amerikára koncentrált, feltehetően az illegális bevándorlás elleni küzdelem állhat a háttérben. Az adatgyűjtő cég képviselői tagadják a törvénysértés vádját. Állításuk szerint minden adatot "legálisan, nyilvános adatbázisokból vagy privát cégektől" szerezték be.