Benedek
-5 °C
5 °C

Arab düh, amerikai félelem a nyolc civil halála miatt

2003.04.01. 18:38
Bár a katari központi parancsnokság szerint helyesen jártak el a tengerészgyalogosok, amikor tüzet nyitottak az ellenőrzőpont felé hajtó civilekre, a nyolc fegyvertelen iraki halála jelentős propaganda-vereség. Van, aki szerint szeptember 11. hidegvérű bosszújáról van szó, mások tehetetlen dühöt éreznek a gyermekek halála miatt.
Jelentősen rontotta az amerikaiak esélyét az irakiak "szívének és gondolatainak" megnyerésére az a két incidens, melyben nyolc iraki polgári személy vesztette életét. Nadzsafnál hét asszony és gyermek, Szamavánál egy férfi halt meg, miután az amerikaiak tüzet nyitottak az ellenőrzőpontoknál nem lassító autójukra.

Bosszú szeptember 11-ért

Bár Peter Pace, a tengerészgyalogság tábornoka szerint a megfélemlített amerikai katonák "a lehető leghelyesebben jártak el", az arab közvélemény egészen másként ítéli meg a helyzetet. "Hidegvérű gyilkosság volt, bosszú szeptember 11-ért. Remélem Bush, Blair és családjaik boldogak" - nyilatkozta a Reutersnek Hamza Abdulrahman, ománi köztisztviselő.

Mindkét tragikus eset hasonló módon zajlott le. A menekülő irakiak sem Nadzsafnál, sem Szamavánál nem lassítottak le az amerikai ellenőrzőpontoknál, a figyelmeztetések és a levegőbe leadott lövések ellenére sem. Bár mint utóbb kiderült, mindkét esetben fegyvertelen menekülőkről volt szó, az amerikaiak bombatámadástól tartottak.

Kitüntetett merénylő

A félelem nem volt alaptalan. Szombaton négy amerikai tengerészgyalogos vesztette életét Nadzsafnál, amikor egy öngyilkos merénylő az ellenőrzőpontra behajtva felrobbantotta magát. A merénylőt Huszein posztumusz ezredessé léptette elő, családját harmincötezer dollárral jutalmazta. Vasárnap egy egyiptomi szerződéses munkás hajtott katonák egy csoportja közé Kuvaitban, tizenöten sérültek meg.

A Nadszafnál lelőtt hét gyermek és asszony a háború első olyan civil áldozatai, akiknek a lelövését az Egyesült Államok hivatalosan is elismerte - írja a Reuters. Nem megerősített információk szerint ennél azonban többen estek áldozatául az amerikaiak hadműveleteinek. Irak legutóbb 645 polgári áldozatról beszélt, igaz ez a szám elég gyorsan szokott változni, és az sem ritka, hogy csökken.

A propaganda-háborúban mindenesetre vesztésre állnak az amerikaiak. "Az újságok minden nap sérült vagy halott iraki kisgyerekek képeit hozzák. Ez hihetetlenül feldühít" - nyilatkozta Szameh Nabil huszonöt éves kairói könyvárus a Reutersnek.