Ritmusváltás: Chirac BT-ülésért lobbizik

2003.03.08. 17:12
Az ENSZ megosztottsága mélyült, a Biztonsági Tanács pénteken bénának bizonyult. Az amerikai sajtó szerint Irak katonai megrendszabályozásának ellenzőinek konstruktívabban kellene fellépniük. Jacques Chirac, francia elnök pontosan ezt tette szombaton.
Az amerikai sajtó bénultsággal vádolta szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsát előző napi, Irakkal foglalkozó ülése miatt.

A Washington Post a BT-ülést "Megint egyetértésben Irakról, csak arról nem, hogy mit kell tenni" címmel közölt értékelést. A tekintélyes lap szerint Hans Blixnek, a fegyverzetellenőrök vezetőjének jelentése elmélyítette az ENSZ megosztottságát, minthogy megállapításait mindkét tábor saját álláspontjának alátámasztására használta.

A konzervatív lap véleménye, hogy a BT játékon kívül helyezte magát már akkor, amikor elkezdett arra törekedni, hogy leszerelésre vegye rá Szaddám Huszeint. Bush és a koalíció résztvevői számára eljött az idő az önálló cselekvésre - áll a Washington Postban.

NYT: a vétónál építőbb javaslat kell

A New York Times (NYT) bírálta a Bagdadnak szabott március 17-ei határidőt. Vezércikke azzal érvel, hogy a fegyverzetellenőrök vezetőinek jelentése elsöpörte Washingtonnak addig sem nagy esélyét arra, hogy a kellő támogatást megszerezze a háború előtt utat nyitó határozatának. A szerző szerint másrészről a határidő "nem tűnik elég hosszúnak. Az Egyesült Államoknak és partnereinek jelentősebb haladékot kellene kínálniuk". A vezető amerikai lap egyúttal arra sürgeti Franciaországot és a háború ellenzőit, hogy kínáljanak "valami építőbbet, mint a vétóval való fenyegetés".

Chirac veszi a lapot

Csúcsszintű, azaz állam- és kormányfők részvételével megtartandó Biztonsági Tanács-ülés érdekében folytat kulisszák mögötti megbeszéléseket Jacques Chirac francia elnök egy Irakkal kapcsolatos kompromisszum reményében. Ezt az elnöki palota szombati közleménye fedte fel, amely hangoztatta, hogy a kezdeményezés eddig kedvező fogadtatásban részesült, bár arra nem tért ki, hogy mely országok támogatják.

A francia elnöki hivatal ismételten leszögezi, hogy Párizs elutasitja a március 17-ei határidős ultimátumot, amelyet Washington és London szegezett Bagdadnak, hogy addig igazolja: feladja tömegpusztió arzenálját. "Az ultimátumhatározat nem elfogadható, következésképpen Franciaország nem is fogadja el" - áll a kommünikében.

Powell: Nincs szükség csúcstalálkozóra

A határidővel megtoldott határozattervezetet már pénteki beterjesztésekor New Yorkban elutasította Dominique de Villepin francia külügyminiszter, s nyomban azzal az ellenjavaslattal élt, hogy a BT tagállamai csúcsszinten vitassák meg az iraki ügyet. Colin Powell amerikai külügyminiszter azzal hárította el a francia elképzelést, hogy a csúcs összehívása szükségtelen.

Az Élysée érvelése szerint, "a háború nem kis dolog .... s ha életről vagy halálról van szó, az ügy méltó arra, hogy a legmagasabb szinten kezeljék".  • Tippek
  • Babaváró hitel