Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Legalizálná egy brit képviselő a keménydrogokat

2005.08.16. 10:50
Saját pártjának vezetői is elhatárolódtak egy brit europarlamenti képviselő elképzeléseitől, amely szerint legalizálni kellene a keménydrogokat. Chris Davies szerint csak így lehetne a kábítószer-kereskedelem és a terrorizmus ellen küzdeni.

Liberalizálná a keménydrogokat az Európai Parlament liberális demokratáinak vezetője, Chris Davies, aki szerint ez az egyetlen módja a kábítószer-kereskedelem és közvetve a terrorizmus megfékezésének. Példaként a holland engedékenységet említi, amely nem vezetett a kábítószerezők számának növekedéséhez.


Chris Davies

Chris Davies megengedné, hogy a heroint és a kokaint üzletben, polcokról árulják. Az európai parlamenti képviselő szerint a drogok szabályozott és ellenőrzött értékesítése az egyetlen mód a kábítószer-csempészet leküzdésére, s csupán így lehet biztosítani, hogy a fontmilliárdok ne jussanak bűnözők zsebébe, terrorista tevékenységek támogatására.

"A drogpiac legalizálása egyben azt jelentené, hogy a fogyasztók tiszta áruhoz jutnak" - írja a Sprout brüsszeli folyóiratban Chris Davies. A részletek kidolgozásra várnak ugyan, de a képviselő mintaként értékeli a holland példát, ahol italbárokban kínálják a hasist, és ennek ellenére nem növekedett a fogyasztók száma.

A párt szerint magánvélemény

Egy kormányzati felmérés nemrégiben közzétett adatai szerint az Egyesült Királyságban mintegy 300 ezer kábítószerező teremti elő bűnözésből a pénzt a droghoz. Ezek a bűncselekményeknek évente 16 milliárd angol font közvetlen kárt okoznak, további 8 milliárdot jelentenek az egészségügyi költségek és más társadalmi veszteségek. A jelentés becslései szerint az országban hárommillió drogfogyasztó van, és évente 749-en halnak meg heroin miatt.

Davies megjegyzése zavarba hozta saját pártja vezetőségét, amely köztudottan ellenzi a keménydrogok legalizálását. A brit liberális párt egyelőre elhatárolódott Davies elképzeléseitől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?