Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Legalizálná egy brit képviselő a keménydrogokat

2005.08.16. 10:50
Saját pártjának vezetői is elhatárolódtak egy brit europarlamenti képviselő elképzeléseitől, amely szerint legalizálni kellene a keménydrogokat. Chris Davies szerint csak így lehetne a kábítószer-kereskedelem és a terrorizmus ellen küzdeni.

Liberalizálná a keménydrogokat az Európai Parlament liberális demokratáinak vezetője, Chris Davies, aki szerint ez az egyetlen módja a kábítószer-kereskedelem és közvetve a terrorizmus megfékezésének. Példaként a holland engedékenységet említi, amely nem vezetett a kábítószerezők számának növekedéséhez.


Chris Davies

Chris Davies megengedné, hogy a heroint és a kokaint üzletben, polcokról árulják. Az európai parlamenti képviselő szerint a drogok szabályozott és ellenőrzött értékesítése az egyetlen mód a kábítószer-csempészet leküzdésére, s csupán így lehet biztosítani, hogy a fontmilliárdok ne jussanak bűnözők zsebébe, terrorista tevékenységek támogatására.

"A drogpiac legalizálása egyben azt jelentené, hogy a fogyasztók tiszta áruhoz jutnak" - írja a Sprout brüsszeli folyóiratban Chris Davies. A részletek kidolgozásra várnak ugyan, de a képviselő mintaként értékeli a holland példát, ahol italbárokban kínálják a hasist, és ennek ellenére nem növekedett a fogyasztók száma.

A párt szerint magánvélemény

Egy kormányzati felmérés nemrégiben közzétett adatai szerint az Egyesült Királyságban mintegy 300 ezer kábítószerező teremti elő bűnözésből a pénzt a droghoz. Ezek a bűncselekményeknek évente 16 milliárd angol font közvetlen kárt okoznak, további 8 milliárdot jelentenek az egészségügyi költségek és más társadalmi veszteségek. A jelentés becslései szerint az országban hárommillió drogfogyasztó van, és évente 749-en halnak meg heroin miatt.

Davies megjegyzése zavarba hozta saját pártja vezetőségét, amely köztudottan ellenzi a keménydrogok legalizálását. A brit liberális párt egyelőre elhatárolódott Davies elképzeléseitől.