Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Eltűnt egy diktátor

2006.03.28. 16:33
Megszökött vagy elrabolták Charles Taylort abból a villából, ahol száműzetését töltötte. Az egykori libériai diktátort lehet, hogy kiadták volna a háborús bűnöket vizsgáló afrikai ENSZ-törvényszéknek.

Eltűnt kedden Charles Taylor libériai exdiktátor abból a nigériai villából, ahol azóta lakott, hogy száműzték hazájából.

#alt#
Hová tűnt Charles Taylor? (Fotó: EPA)

Taylor a nigériai kormány keddi bejelentése szerint hétfő éjjel tűnt el - egyelőre nem tisztázott körülmények között - a Nigéria délkeleti csücskében, a kameruni határnál fekvő Calabar városából.

A Taylor őrzésével megbízott biztonsági embereket őrizetbe vették, s az ügyben Olesegun Obasanjo nigériai elnök vizsgálatot rendelt el. Tisztázásra szorul, hogy Taylor kereket oldott vagy elrabolták, mondta egy elnöki szóvivő. Obasanjo elnök, akit kedden Washingtonba várnak, szombaton úgy nyilatkozott, kész Taylor kitoloncolására.

Az utóbbi időben sokasodtak az arra utaló jelek, hogy Taylort rövid időn belül kiadják a Sierra Leonában felállított, háborús bűnök ügyében eljáró afrikai ENSZ-törvényszéknek, amely 17 rendbeli háborús és emberiesség elleni bűnöket ró a libériai exdiktátor terhére a 3 millió emberéletet követelő Sierra Leone-i és libériai polgárháborúk alatt elkövetett gyilkosságok és kínzások miatt.