Viola
-6 °C
-2 °C

Felelősségrevonás a CIA-nál

2000.05.26. 11:21
Megrovást kapott a CIA aligazgatójától az amerikai központi hírszerzési hivatal három magas rangú munkatársa, miután ,,nem elég agresszívan" nyomoztak a volt CIA-főnök, John Deutch ügyében. Deutchot azzal gyanúsítják, hogy nem megfelelően kezelte a szigorúan titkos adatokat, amelyeket otthoni személyi számítógépében tárolt, kódolás nélkül.
John Deutch volt CIA főnök
Nem kódolt
,,A Cég" egykori első embere orosz tudósokkal állt kapcsolatban (nem teljesen tisztázott, hogy ő is küldött-e vagy csak kapott e-maileket az oroszoktól) és pornóoladalakat is letöltöttek Deutch számítógépéről. Mint ismeretes, ezek a web-site-ok a látogatók számára nem biztonságosak, s különösen furcsa egy olyan számítógép felhasználása e célra, amely nemzetbiztonsági szempontból kulcsfontosságú - elnöki jóváhagyással eltervezett - fedőakciók leírását is tárolta - mindenféle titkosítás nélkül. (Deutch egyébként tagadta, hogy ő nézegetett volna pornót a neten.)

A most megrótt három hírszerző főtiszt közül ketten már nem is dolgoznak az ügynökségnél, további három munkatársat pedig figyelmeztetésben részesített John Gordon tábornok, amiért lassan haladtak a nyomozással. A megbüntetett CIA-munkatársak állítólag nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban ,,minimalizálják azokat a károkat", amelyek a szigorúan titkos anyagok felfedezése után váltak nyilvánvalóvá - közölte a CIA szóvivője, Bill Harlow.

Gordon tábornokot a CIA jelenlegi igazgatója, George Tenet kérte fel arra, hogy vizsgálja megl azokat a jelentéseket, amelyeket ,,a Cég" belső ellenőre és az amerikai elnök mellé rendelt, hírszerzést ellenőrző testület készített. Ezek a jelentések súlyosan kifogásolták a CIA-ügynökök munkáját, és a speciális helyzet kezelését. Gordon tábornok ezek után maga dönthetett arról, hogy milyen szankciókat alkalmaz beosztottjai ellen.

Maga Tenet nem vett részt a vizsgálatban, és az azt követő retorziók kiszabásában, mivel a szóban forgó jelentések őt is kritizálják, amiért nem elég keményen lépett fel hivatali elődjével szemben.

Harlow szerint Tenet nem kapott sem megrovást, sem figyelmeztetést magatartása miatt, ám nemrégiben a CIA-főnök találkozott Bill Clintonnal, s a megbeszélésen Tenet elismerte részleges felelősségét az eljárásbeli hiányosságokért.

A titkosítás nélküli számítógépeket azonnnal el kellett volna kobozni Dr. Deutchtól, amint felfedezték a rajta tárolt bizalmas információkat - mondta a Cég szóvivője. A volt CIA-főnököt pedig ezek után ki kellett volna hallgatni.

A CIA nem hozza nyilvánosságra, hogy kiket róttak meg a Deutch-ügyben elkövetett mulasztások miatt, minthogy személyiségi jogokat sértenének ezzel. A CNN ennek ellenére Deutch két egykori munkatársát - Nora Slatkint és Michael O'Neillt - nevezi meg, mint az ügy esetleges felelőseit, hozzátéve, hogy azóta mindketten a magánszektorban dolgoznak.

Harlow kijelentette azt is, hogy ,,tanultak a Deutch-ügyből", s a jövőre nézve egy részletekre is kiterjedő eljárási rendet alakítanak ki, amelyet akkor kell alkalmazni, ha ,,a CIA hivatalban lévő vagy volt vezetői keverednek gyanúba".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!