Felelősségrevonás a CIA-nál

2000.05.26. 11:21
Megrovást kapott a CIA aligazgatójától az amerikai központi hírszerzési hivatal három magas rangú munkatársa, miután ,,nem elég agresszívan" nyomoztak a volt CIA-főnök, John Deutch ügyében. Deutchot azzal gyanúsítják, hogy nem megfelelően kezelte a szigorúan titkos adatokat, amelyeket otthoni személyi számítógépében tárolt, kódolás nélkül.
John Deutch volt CIA főnök
Nem kódolt
,,A Cég" egykori első embere orosz tudósokkal állt kapcsolatban (nem teljesen tisztázott, hogy ő is küldött-e vagy csak kapott e-maileket az oroszoktól) és pornóoladalakat is letöltöttek Deutch számítógépéről. Mint ismeretes, ezek a web-site-ok a látogatók számára nem biztonságosak, s különösen furcsa egy olyan számítógép felhasználása e célra, amely nemzetbiztonsági szempontból kulcsfontosságú - elnöki jóváhagyással eltervezett - fedőakciók leírását is tárolta - mindenféle titkosítás nélkül. (Deutch egyébként tagadta, hogy ő nézegetett volna pornót a neten.)

A most megrótt három hírszerző főtiszt közül ketten már nem is dolgoznak az ügynökségnél, további három munkatársat pedig figyelmeztetésben részesített John Gordon tábornok, amiért lassan haladtak a nyomozással. A megbüntetett CIA-munkatársak állítólag nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban ,,minimalizálják azokat a károkat", amelyek a szigorúan titkos anyagok felfedezése után váltak nyilvánvalóvá - közölte a CIA szóvivője, Bill Harlow.

Gordon tábornokot a CIA jelenlegi igazgatója, George Tenet kérte fel arra, hogy vizsgálja megl azokat a jelentéseket, amelyeket ,,a Cég" belső ellenőre és az amerikai elnök mellé rendelt, hírszerzést ellenőrző testület készített. Ezek a jelentések súlyosan kifogásolták a CIA-ügynökök munkáját, és a speciális helyzet kezelését. Gordon tábornok ezek után maga dönthetett arról, hogy milyen szankciókat alkalmaz beosztottjai ellen.

Maga Tenet nem vett részt a vizsgálatban, és az azt követő retorziók kiszabásában, mivel a szóban forgó jelentések őt is kritizálják, amiért nem elég keményen lépett fel hivatali elődjével szemben.

Harlow szerint Tenet nem kapott sem megrovást, sem figyelmeztetést magatartása miatt, ám nemrégiben a CIA-főnök találkozott Bill Clintonnal, s a megbeszélésen Tenet elismerte részleges felelősségét az eljárásbeli hiányosságokért.

A titkosítás nélküli számítógépeket azonnnal el kellett volna kobozni Dr. Deutchtól, amint felfedezték a rajta tárolt bizalmas információkat - mondta a Cég szóvivője. A volt CIA-főnököt pedig ezek után ki kellett volna hallgatni.

A CIA nem hozza nyilvánosságra, hogy kiket róttak meg a Deutch-ügyben elkövetett mulasztások miatt, minthogy személyiségi jogokat sértenének ezzel. A CNN ennek ellenére Deutch két egykori munkatársát - Nora Slatkint és Michael O'Neillt - nevezi meg, mint az ügy esetleges felelőseit, hozzátéve, hogy azóta mindketten a magánszektorban dolgoznak.

Harlow kijelentette azt is, hogy ,,tanultak a Deutch-ügyből", s a jövőre nézve egy részletekre is kiterjedő eljárási rendet alakítanak ki, amelyet akkor kell alkalmazni, ha ,,a CIA hivatalban lévő vagy volt vezetői keverednek gyanúba".  • Hírek
  • Lakáshitel