Konrád
8 °C
26 °C

Kivégezték a CIA iraki besugóit

2003.04.05. 04:48
Huszein kémelhárítása kivégzett három CIA-informátor irakit. A besugók tájékoztatták az amerikaiakat Huszein pontos tartózkodási helyéről a háború első légitámadása előtt. A csapásban Huszein a légnyomástól szenvedett sérüléseket, orra és füle is vérzett. Az amerikaiak pontosan tudták hogy életben maradt, csak azért keltették haélhírét, hogy előcsalogassák biztonságos bunkeréből.
Három CIA-informátor irakit végeztek ki a héten az iraki hatóságok - jelentette az UPI jelenleg is szolgálló és nyugdíjazott hírszerzőkre hivatkozva. A három besúgótól származó információ alapján választották meg a háború első légicsapásának a célpontját, Szaddám Huszein egyik parancsnoki központját.

A titkos akció hetekkel a háború előtt kezdődött - írja a hírügynökség. A harcok eredetileg március 21-én éjszaka kezdődtek volna, de a három ügynök jelentése alapján végül már csütörtök hajnalban rakétatámadást indítottak, közvetlenül Huszein ellen.

Kivágták a nyelvét

A három férfit 2000 júniusa, az első CIA-alakulat Bagdadba érkezése után szervezték be. Az iraki kémelhárítás kettejüket lelőtte, egyikük nyelvét pedig kivágta. A férfi elvérzett - írja az UPI.

Huszein bemérésében mintegy háromszáz CIA-ügynök és Delta Force kommandós vett részt. A légitámadásban a diktátor megsérült, a légnyomástól az orra és a füle is vérzett és órákra elvesztette az egyensúly- és tájékozódási készségét - nyilatkozta az UPI-nak egy vezető kormányzati tisztviselő.

Elő akarták csalni

Huszein túlélte a csapást, de még másnap is sötét szemüveget kellett viselnie, annyira súlyosan bevérzett a szeme.

Bár a kormányzat tisztában volt azzal, hogy Huszein túlélte a csapást, ennek kétségbevonásával nyilvános megjelenését akarták kiprovokálni. "Így újra célponttá válhatott volna" - nyilatkozta a hírügynökségnek több kormánytisztviselő is.

Huszein tisztában lehet ezzel, erre utal az is, hogy kedden nem jelent meg előre beharangozott élő televíziós fellépésén. Pénteken azonban Bagdad utcáira vonult, "erős üzenetet küldve" az irakiaknak arról, hogy él és uralja a helyzetet - írja az UPI.

15%
5999 Ft
5100 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft