Géza
-11 °C
-4 °C

CIA börtön után kutat a lengyel kormány

2005.12.10. 15:12
A legújabb lengyel sajtóhírek szerint legalább öt alkalommal szálltak le titkos repülők az országban.
A lengyel miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy részletes vizsgálatot rendelt el az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által állítólag lengyel földön fenntartott titkos börtönök ügyében. Kazimierz Marcinkiewicz ezt a lengyel televízióban közölte, hozzátéve, hogy a vizsgálat minden lehetséges helyszínre ki fog terjedni. "Szükséges, hogy végleg lezárjuk ezt a témát, mert az veszélyes lehet Lengyelországra nézve" - mondta a lengyel kormányfő. A kormányszóvivő utóbb nem tudott választ adni arra, hogy ki fogja elvégezni a vizsgálatot, sem a vizsgálat egyéb részleteit tudakoló kérdésekre.

Titkos repülők

A Gazeta Wyborcza című lengyel napilap szombaton megjelent számában azt írta, hogy a CIA repülőgépei legkevesebb ötször szálltak le 2002-2003-ban a Lengyelország északkeleti részén, a Mazuri-tóvidéken fekvő Szymanyban. A cikk szerint az erdős vidéken fekvő repülőtér személyzete nem mehetett a gépekhez, amelyekhez csak egy, a közeli Stare Kiejtyben fekvő, hírszerző iskola buszait engedték. Az első gép, egy Gulfstream, 2002 decemberének második felében szállt le az említett településen - írta az újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A repülőtér személyzete nem láthatta azt sem, hogy kik szállnak ki, és kik szállnak be a gépbe, amely félóra múlva a levegőbe emelkedett, anélkül, hogy üzemanyagot vételezett volna. A Gazeta Wyborcza informátorai szerint 2003-ban még további három alkalommal szálltak le Gulfstream-gépek Szymanyban, szeptemberben pedig egy fehérre festett Boeing-737-es érkezett. A gépek utasait nem regisztrálták a repülőtéren. A titokzatos repülőgépek érkezése utáni napon valamennyi alkalommal megjelent Szymanyban egy jól öltözött férfi, aki készpénzben kifizette a leszállás költségét a repülőteret üzemeltető társaságnak. A személyzet szerint ez a pénz a többszöröse volt annak az összegnek, amelyet az ilyen típusú gépek leszállásáért szoktak kérni.

A lap idézte Zbigniew Siemiatkowskit, a lengyel hírszerzési ügynökség korábbi főnökét, aki elmondta: George Tenet, a CIA volt főnöke vagy helyettesei, akik négyszer vagy ötször jártak Lengyelországban, nagy valószínűséggel Szymanyban szálltak le repülőgépükkel.

Lengyel vezetők, köztük Leszek Miller volt kormányfő, legutóbb pedig a múlt héten Aleksander Kwasniewski távozó államfő határozottan cáfolták a Human Rights Watch amerikai emberi jogi szervezet állítását, mely szerint a CIA titkos börtönöket tartott volna fenn Lengyelországban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet magas rangú felelősei számára. Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök viszont november végén jelezte, hogy kivizsgáltatja az állítólagos CIA-repülőgépekről szóló híreszteléseket.