Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bush: Hibázott a CIA és az FBI

2002.06.05. 12:01
Hibákat követett el a CIA és az FBI, és a két szervezet közti együttműködés sem volt kielégítő - jelentette be George W. Bush amerikai elnök. Az FBI-nál jelentős átszervezések várhatók. Közben huszonöt millió dolláros jutalmat ajánlott fel az amerikai kormány a szeptember 11-i terrorcselekmények értelmi szerzőjének tartott Kalid Sejk Mohammed nyomravezetőjének.
A nyilvánosság teljes kizárásával, hangszigetelt teremben kezdték meg az amerikai törvényhozók azoknak a tanúknak a kihallgatását, akik tudhatnak valamit arról, hogy a hírszerzés és a Szövetségi Nyomozóhivatal vajon mindent megtett-e a terrorcselekmények megelőzése érdekében. A jelentősebb amerikai lapok oknyomozó cikkei alapján valószínű: ha a CIA és az FBI összedolgozott volna, akkor talán meg lehetett volna akadályozni a terrortámadásokat.

Nem volt elég fordító

Kedden már az is kiderült, hogy a CIA ügynökei jóval szeptember 11-e előtt beépültek az al-Kaida szervezetbe. Lehallgatták a nemzetközileg ismert terroristák telefonjait is, de fordítók híján a CIA központban nem voltak képesek földolgozni a felvett anyagokat. Ráadásul a héten az Egyesült Államokba látogató Mubarak egyiptomi elnök közölte a New York Times című lappal, hogy biztonsági szolgálata időben figyelmeztette az amerikaiakat a várható támadásokra. Ezt azonban egybehangzóan és egyértelműen cáfolta mind a CIA, mind a Fehér Ház.

Átszervezik az FBI-t

A Szövetségi Nyomozóhivatal bejelentette, hogy átszervezések sora várható a hivatalnál. George W. Bush elnök szerint a CIA és az FBI közti kommunikáció nem volt kielégítő. Szerint a két szervezet hibákat követett el, és a jövőben jobban kell igyekezniük. Ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte nem ez volt az oka annak, hogy nem tudták megakadályozni a támadásokat.

A terrortámadások szervezői

Valószínűleg az al-Kaida szervezet egyik legfőbb vezetője, Kalid Sejk Mohammed tervelte ki és szervezte meg a 2001. szeptember 11-i támadásokat - állítják az amerikai hatóságok. Az amerikaiak szerint a gyanúsítottnak emellett fontos szerepe volt a merényletek végrehajtásához szükséges pénzek mozgatásában is . Kalid Sejk Mohammedet azzal is vádoljak, hogy az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramzi Juszuffal együttműködve tervelték ki a Világkereskedelmi Központ elleni 1993-as támadásokat is.

Juszuf állítólag a CIA főhadiszállása ellen is tervezett egy repülőgépes támadást. Mohammedet bűnrészesnek tartják egy utasszállító repülőgép Csendes-óceán feletti 1996-os felrobbantásában is. A nyomozók szerint a támadások költségeinek nagy részét Szaid al-Sarif sejk, álnevén Musztafa Ahmed al-Hiszavi fizette.

Huszonöt millió a nyomravezetőnek

Amerikai források szerint a 37-38 esztendős, kuvaiti születésű Sejk Mohammed jelenleg Pakisztánban vagy Afganisztánban tartózkodik. Washington 25 millió dollárt ajánlott fel annak, aki Kalid Sejk Mohammed elfogásához vezető adatokat bocsát az amerikaiak rendelkezésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!