Tekla
9 °C
20 °C

Bush: Hibázott a CIA és az FBI

2002.06.05. 12:01
Hibákat követett el a CIA és az FBI, és a két szervezet közti együttműködés sem volt kielégítő - jelentette be George W. Bush amerikai elnök. Az FBI-nál jelentős átszervezések várhatók. Közben huszonöt millió dolláros jutalmat ajánlott fel az amerikai kormány a szeptember 11-i terrorcselekmények értelmi szerzőjének tartott Kalid Sejk Mohammed nyomravezetőjének.
A nyilvánosság teljes kizárásával, hangszigetelt teremben kezdték meg az amerikai törvényhozók azoknak a tanúknak a kihallgatását, akik tudhatnak valamit arról, hogy a hírszerzés és a Szövetségi Nyomozóhivatal vajon mindent megtett-e a terrorcselekmények megelőzése érdekében. A jelentősebb amerikai lapok oknyomozó cikkei alapján valószínű: ha a CIA és az FBI összedolgozott volna, akkor talán meg lehetett volna akadályozni a terrortámadásokat.

Nem volt elég fordító

Kedden már az is kiderült, hogy a CIA ügynökei jóval szeptember 11-e előtt beépültek az al-Kaida szervezetbe. Lehallgatták a nemzetközileg ismert terroristák telefonjait is, de fordítók híján a CIA központban nem voltak képesek földolgozni a felvett anyagokat. Ráadásul a héten az Egyesült Államokba látogató Mubarak egyiptomi elnök közölte a New York Times című lappal, hogy biztonsági szolgálata időben figyelmeztette az amerikaiakat a várható támadásokra. Ezt azonban egybehangzóan és egyértelműen cáfolta mind a CIA, mind a Fehér Ház.

Átszervezik az FBI-t

A Szövetségi Nyomozóhivatal bejelentette, hogy átszervezések sora várható a hivatalnál. George W. Bush elnök szerint a CIA és az FBI közti kommunikáció nem volt kielégítő. Szerint a két szervezet hibákat követett el, és a jövőben jobban kell igyekezniük. Ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte nem ez volt az oka annak, hogy nem tudták megakadályozni a támadásokat.

A terrortámadások szervezői

Valószínűleg az al-Kaida szervezet egyik legfőbb vezetője, Kalid Sejk Mohammed tervelte ki és szervezte meg a 2001. szeptember 11-i támadásokat - állítják az amerikai hatóságok. Az amerikaiak szerint a gyanúsítottnak emellett fontos szerepe volt a merényletek végrehajtásához szükséges pénzek mozgatásában is . Kalid Sejk Mohammedet azzal is vádoljak, hogy az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramzi Juszuffal együttműködve tervelték ki a Világkereskedelmi Központ elleni 1993-as támadásokat is.

Juszuf állítólag a CIA főhadiszállása ellen is tervezett egy repülőgépes támadást. Mohammedet bűnrészesnek tartják egy utasszállító repülőgép Csendes-óceán feletti 1996-os felrobbantásában is. A nyomozók szerint a támadások költségeinek nagy részét Szaid al-Sarif sejk, álnevén Musztafa Ahmed al-Hiszavi fizette.

Huszonöt millió a nyomravezetőnek

Amerikai források szerint a 37-38 esztendős, kuvaiti születésű Sejk Mohammed jelenleg Pakisztánban vagy Afganisztánban tartózkodik. Washington 25 millió dollárt ajánlott fel annak, aki Kalid Sejk Mohammed elfogásához vezető adatokat bocsát az amerikaiak rendelkezésére.