CIA-járatok: egyre gyanúsabbak a románok és a lengyelek

2006.06.07. 12:49
Az Európa Tanács megbízottja szerint terroristákat szállító titkos CIA-repülőjáratok szálltak le Romániában és Lengyelországban. Dick Marty svájci szenátor szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint Románia része volt az Egyesült Államok "kiszolgáltatási hálózatának". Valószínűleg volt egy lengyelországi repülőtér is, amelyet hasonló célra használtak. A jelentés számos más országot is azzal is vádol, hogy részt vállalt a CIA "megkérdőjelezhető tevékenységében".

Tizennégy európai országot vádol a titkos CIA-repülőjáratok, illetve fogolytáborok ügyében az Európa Tanács megbízásából nyomozó svájci törvényhozó, Dick Marty, hogy valamilyen formában részt vettek ezekben a "megkérdőjelezhető tevékenységekben". Közülük kettőt, Lengyelországot és Romániát azzal gyanúsítja, hogy náluk valószínűleg titkos fogolytábor is működött. Ez utóbbira azonban - mint szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében maga is elismeri - nincsenek közvetlen bizonyítékai.

Románia cáfol

Varsó és Bukarest már számos alkalommal cáfolta a híreszteléseket, Románia most szerdán is visszautasította az állítólagos titkos CIA-járatokról és -börtönökről szóló, rá vonatkozó állításait, mondván, nincs bizonyíték a fogházak létére. „A jelentésben csak gyanúról van szó, Dick Marty nem szolgál bizonyítékokkal arról, hogy lettek volna ilyen fogházak Romániában” - jelentette ki Norica Nicolai, az állítólagos CIA-gépek ügyét kivizsgáló román parlamenti bizottság elnöke.

Románia után Lengyelország is visszautasította Európa tanácsi jelentés állításait, "rágalmazásnak" minősítve azokat. "Ez rágalmazás. E vádak nem tényeken alapulnak. Ez minden, amit tudok, és amit mondhatok" - jelentette ki Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök a varsói parlamentben újságírók előtt, amikor arra kérték, hogy értékelje az ET-jelentést. A CIA-botrány kipattanása óta a lengyel kormány mindig tagadta, hogy léteztek volna olyan titkos börtönök az országban, amelyek az ET-jelentésben szerepelnek, és maga is vizsgálatot indított az ügyben, de ennek eredményeit - a miniszterelnök ígérete ellenére - nem hozta teljesen nyilvánosságra.

Dick Martyt az emberi jogok tiszteletben tartásával, a demokratikus intézményrendszer működésével foglalkozó nemzetközi szervezet, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének jogi bizottsága bízta meg azzal, hogy készítsen jelentést az ügyben. A téma azóta van folyamatosan a média reflektorfényében, mióta a The Washington Post című amerikai lap tavaly novemberben nyilvánosságra hozta, hogy szerinte a CIA a terrorizmus elleni küzdelem keretében titkos fogolytáborokat üzemeltetett Európában.

Nincsenek megdönthetetlen bizonyítékok

Marty idén januárban közzétett előzetes jelentésében úgy fogalmazott, hogy "nincsenek megdönthetetlen bizonyítékok arra, miszerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos fogdákat működtetett volna Romániában, Lengyelországban vagy más országokban". Ugyanakkor az akkori dokumentum szerint számos jel arra utal, hogy valóban létezett egy rendszer, amelyben a kínzásokat "delokalizálták" (más, az emberi jogi követelményeket enyhébben kezelő országokba telepítették), "alvállalkozásba adták".

A most szerdán nyilvánosságra hozott jelentés ennél részletesebb adatokkal szolgál, ugyanakkor hatását gyengíti, hogy az állítólagos európai börtönökre ezúttal sem ad bizonyítékokat, a CIA-repülőjáratokra, a fogolyszállításra vonatkozó állításait pedig - néhány tanúvallomáson kívül - alapvetően az európai uniós repülésirányítási központtól, az Eurocontroltól kapott útvonal-kimutatásokra alapozza.

Rendszeres megálló

Marty szerint Románia a "fogolyátküldési" hálózat tagja volt, így rendszeres megállóként szolgált a CIA által bérelt gépeknek. Lengyelországban szintén volt egy repülőtér, ahol valószínűleg foglyokat szállítottak ki és be. "Bár még távolról sem sikerült kideríteni a teljes igazságot, immár egyértelmű, hogy több európai ország hatóságai aktívan részt vettek a CIA-vel együtt illegális tevékenységekben, mások pedig nem vettek tudomást ezekről, miközben ismerték azokat, vagy éppen szándékosan semmit sem akartak tudni róluk" - írja az interneten is közzétett jelentésében a svájci törvényhozó.

A dokumentum az illegális fogolyszállítások, és az emberi jogok megsértése miatt hét országot bírál (Svédország, Bosznia-Hercegovina, Nagy-Britannia, Olaszország, Macedónia, Németország és Törökország). Hozzáteszi azt is, hogy más országok, Románia, Lengyelország, Spanyolország, Írország, Ciprus, Portugália és Görögország felelősnek tekinthetők az illegális államközi transzferekben, a titkos fogvatartásban való "aktív vagy passzív összejátszás" miatt.

Az állítólagos CIA-járatok és -börtönök ügyében egyébként nem csak Dick Marty folytat nyomozást: az Európa Tanács hivatalosan is kérdőívet küldött ki tagállamainak ebben az ügyben, az Európai Parlament pedig vizsgálóbizottságot hozott létre. Ez utóbbi - szintén az Eurocontrol adataira hivatkozva - azt állította, hogy 2001 szeptembere, az amerikai terrorakciók óta több mint ezer titkos CIA-járat szállt le különböző európai repülőtereken. Azt azonban nem tudni, hogy ezeken hány fogoly volt, és hogy valóban voltak-e titkos CIA-fogolytáborok is a kontinensen.  • Hírek
  • Személyi kölcsön