Valér
-2 °C
0 °C

Létezett CIA-létesítmény Lengyelországban

2008.09.05. 13:55
A lengyel ügyészségnek bizonyítéka van arra, hogy az évtized első felében létezett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) egy titkos létesítménye az országban - jelentette pénteken a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.

A szigorúan titkos bizonyíték a lengyel titkosszolgálatok egy kétoldalas emlékeztetője, amelyet láttak a lap meg nem nevezett forrásai. A dokumentumot 2005 végén vagy 2006 elején írták a lengyel szolgálatok azon információk alapján, amelyeket az amerikai sajtó szerzett meg arról, hogy léteztek titkos CIA-börtönök több európai volt kommunista országban.

Az újság szerint az emlékeztető alapján bizonyos, hogy létezett egy titkos CIA-létesítmény az országban, amelyet a terrorizmus elleni küzdelemről szóló lengyel-amerikai megállapodás 2002-es megkötése után alakítottak ki, de az nem, hogy ezt börtönként használták volna, amelyben az al-Kaida terrorhálózat egyes vezetőit tartották fogva.

Az Európa Tanács egy 2007-es jelentésében megvádolta Lengyelországot és Romániát azzal, hogy megengedték a CIA-nak titkos börtönök létesítését területükön, és 2003 és 2005 között léteztek is ilyenek. A két ország kormányai - politikai irányultságtól függetlenül - következetesen tagadták a vádat.

Több amerikai lap megírta például, hogy az észak-lengyelországi Szymany repülőtere mellett tartották fogva, hallgatták ki és kínozták meg Háled Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások állítólagos megszervezőjét.

Az újság úgy tudja, hogy a dokumentumot 2006-ban egy bizonyos találkozón megmutatták az akkori konzervatív kormány két miniszterének és az akkori legfőbb ügyésznek, Janusz Kaczmareknek. A lengyel lap kérdésére Kaczmarek megerősítette, hogy volt egy ilyen találkozó, de azt nem volt hajlandó elárulni, hogy ott miről volt szó. A többi résztvevő pedig egyáltalán nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

A lengyel ügyészség augusztus végén megerősítette, hogy első ízben vizsgálatot indított az állítólagos CIA-börtönök létezésével kapcsolatban, de erről semmi többet nem közölt. Donald Tusk miniszterelnök egyik főtanácsadója is megerősítette a vizsgálat megindításának tényét a Tok FM rádiónak pénteken adott nyilatkozatában. A lengyel titkosszolgálatokhoz közel álló, de meg nem nevezett forrás pedig azt mondta: "Biztos, hogy volt együttműködés a lengyel és az amerikai titkosszolgálatok között, de hogy kínoztak-e meg embereket a létesítményben, azt remélhetőleg hamarosan megtudjuk".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!