Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A titkosszolgálatok figyelmeztettek a megszállás veszélyeire

2003.09.09. 15:24
A titkosszolgálatokat teszi felelőssé több amerikai kormánytisztviselő az amerikai hadsereg iraki veszteségeiért. Véleményük szerint a hírszerzők nem becsülték meg kellően az iraki ellenállás mértékét. A CIA háború előtti jelentéseiből kiderül, hogy ennek az ellenkezője az igaz. A kémek sokkal veszélyesebbnek találták Irakot Bush háborúpárti katonapolitikusainál.
Jelentős fegyveres ellenállásra lehet számítani Irakban a megszállás után - figyelmeztették az amerikai vezetést a titkosszolgálatok, még a háború előtt. A Bush-kormányzat héjái azonban fittyet hánytak a jelentésekre, saját elképzeléseik szerint alakították ki a megszállás utáni haderő létszámát. "Mintha az irakiak virággal fogadták volna a megszállókat" - jellemezte elképzelésüket a Washington Postnak Thomas White, a hadsereget felügyelő minisztérium volt vezetője.

Problematikus megszállás

"Az irakiak tartós nyugati befolyás alatt akár fegyveresen is szembeszegülhetnek" a megszállókkal - fogalmazott a CIA egyik jelentése a háború előtt. A titkosszolgálati jelentések szerint a megszállás "problematikusabb" lehet Huszein legyőzésénél - írja a Post egy a jelentések szövegét ismerő, neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva.

Egyes kormányzati források most a titkosszolgálatokat teszik felelőssé a háború vége óta az amerikaiakat ért veszteségekért, mondván alábecsülték a veszélyeket. A jelentések szövegéből azonban kiderül, éppen ennek ellenkezője történt.

A titkosszolgálatok számos figyelmeztetése ellenére a kormányzat héjái, főleg a védelmi minisztérium tartotta veszélytelennek a megszállás utáni Irakot. Míg a hadsereg akkori vezérkari főnöke, Eric Shineski "több százezres megszálló erő" szükségességéről beszélt, Paul Wolfowitz védelmi miniszter "jelentősen túlbecsültnek" tartotta a vezérkari főnök terveit.

Tervszerű ellenállás

Pedig a CIA figyelmeztette Bushékat: a köztársasági Gárda alakulatai terveket dolgoztak ki a megszállás utáni ellenállásra is. "A háborút követő káosz a terroristák laboratóriumává változtathatja Irakot" - hangzott a másik jóslat. Wolfowitz és főnöke, a nem kevésbé fanatikus háborúpárti Rumsfeld azonban úgy vélte, hogy "az ellenállás pár szökevény lelövése után megtörik" - nyilatkozta a lapnak White.

Annyiban feltétlenül igaza lehet a titkosszolgálatok kritikusainak, hogy a jelentések nem foglamaztak meg pontosan a várható veszélyeket. "Inkább csak következtetések voltak, az elemzők találgattak" - jellemezte a jelentéseket a katonai hírszerzés egyik alkalmazottja. Egy törvényhozási tisztviselő szerint a figyelmeztetések "egyáltalán nem voltak konkrétak, és több lehetséges szcenáriót is felvázoltak".

Esélytelen demokrácia

Condoleezza Rice, az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója is a hiányos hírszerzést nevezte meg a jelenlegi nehézségek okaként. "Nyilvánvalóan voltak előre nem látható dolgok. Ezeket a problémákat most kezeljük" - nyilatkozta a CNN Late Edition című műsorának.

Pesszimistán látják a titkosszolgálatok Irak demokratizálásának lehetőségeit is. Bár Bush február 26-án még úgy vélte, Irak felszabadítása az egész térség demokratizálódását elősegítheti, a külügyminisztérium egy elemzése szerint erre kevés az esély. Irakban "nehezen valósítható meg a liberális demokrácia" - áll a jelentésben. "A képviseleti demokráciát pedig könnyen a maguk javára fordíthatják az Amerika-ellenes erők" - vélekedtek a külügyminisztérium elemzői.