Valter
16 °C
31 °C

A titkosszolgálatok figyelmeztettek a megszállás veszélyeire

2003.09.09. 15:24
A titkosszolgálatokat teszi felelőssé több amerikai kormánytisztviselő az amerikai hadsereg iraki veszteségeiért. Véleményük szerint a hírszerzők nem becsülték meg kellően az iraki ellenállás mértékét. A CIA háború előtti jelentéseiből kiderül, hogy ennek az ellenkezője az igaz. A kémek sokkal veszélyesebbnek találták Irakot Bush háborúpárti katonapolitikusainál.
Jelentős fegyveres ellenállásra lehet számítani Irakban a megszállás után - figyelmeztették az amerikai vezetést a titkosszolgálatok, még a háború előtt. A Bush-kormányzat héjái azonban fittyet hánytak a jelentésekre, saját elképzeléseik szerint alakították ki a megszállás utáni haderő létszámát. "Mintha az irakiak virággal fogadták volna a megszállókat" - jellemezte elképzelésüket a Washington Postnak Thomas White, a hadsereget felügyelő minisztérium volt vezetője.

Problematikus megszállás

"Az irakiak tartós nyugati befolyás alatt akár fegyveresen is szembeszegülhetnek" a megszállókkal - fogalmazott a CIA egyik jelentése a háború előtt. A titkosszolgálati jelentések szerint a megszállás "problematikusabb" lehet Huszein legyőzésénél - írja a Post egy a jelentések szövegét ismerő, neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva.

Egyes kormányzati források most a titkosszolgálatokat teszik felelőssé a háború vége óta az amerikaiakat ért veszteségekért, mondván alábecsülték a veszélyeket. A jelentések szövegéből azonban kiderül, éppen ennek ellenkezője történt.

A titkosszolgálatok számos figyelmeztetése ellenére a kormányzat héjái, főleg a védelmi minisztérium tartotta veszélytelennek a megszállás utáni Irakot. Míg a hadsereg akkori vezérkari főnöke, Eric Shineski "több százezres megszálló erő" szükségességéről beszélt, Paul Wolfowitz védelmi miniszter "jelentősen túlbecsültnek" tartotta a vezérkari főnök terveit.

Tervszerű ellenállás

Pedig a CIA figyelmeztette Bushékat: a köztársasági Gárda alakulatai terveket dolgoztak ki a megszállás utáni ellenállásra is. "A háborút követő káosz a terroristák laboratóriumává változtathatja Irakot" - hangzott a másik jóslat. Wolfowitz és főnöke, a nem kevésbé fanatikus háborúpárti Rumsfeld azonban úgy vélte, hogy "az ellenállás pár szökevény lelövése után megtörik" - nyilatkozta a lapnak White.

Annyiban feltétlenül igaza lehet a titkosszolgálatok kritikusainak, hogy a jelentések nem foglamaztak meg pontosan a várható veszélyeket. "Inkább csak következtetések voltak, az elemzők találgattak" - jellemezte a jelentéseket a katonai hírszerzés egyik alkalmazottja. Egy törvényhozási tisztviselő szerint a figyelmeztetések "egyáltalán nem voltak konkrétak, és több lehetséges szcenáriót is felvázoltak".

Esélytelen demokrácia

Condoleezza Rice, az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója is a hiányos hírszerzést nevezte meg a jelenlegi nehézségek okaként. "Nyilvánvalóan voltak előre nem látható dolgok. Ezeket a problémákat most kezeljük" - nyilatkozta a CNN Late Edition című műsorának.

Pesszimistán látják a titkosszolgálatok Irak demokratizálásának lehetőségeit is. Bár Bush február 26-án még úgy vélte, Irak felszabadítása az egész térség demokratizálódását elősegítheti, a külügyminisztérium egy elemzése szerint erre kevés az esély. Irakban "nehezen valósítható meg a liberális demokrácia" - áll a jelentésben. "A képviseleti demokráciát pedig könnyen a maguk javára fordíthatják az Amerika-ellenes erők" - vélekedtek a külügyminisztérium elemzői.