Géza
-12 °C
-4 °C

Sűrűn jártak Németországba is a CIA gépei

2005.11.25. 13:09
Újabb adatok láttak napvilágot a CIA titkos repülőinek európai mozgásáról német lapokban. Az Európa Tanács vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy léteztek-e titkos CIA-börtönök, és hogy a gépeken szállítottak-e terrorcselekményekkel gyanúsított személyeket.

"A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos járatai sűrűn megszakították útjaikat különböző európai országokban" - nyilatkozta név nélkül egy magas rangú amerikai titkosszolgálati munkatárs pénteken a Handelsblatt német gazdasági-pénzügyi lapnak. Hozzátette, hogy az amerikai fél az érintett kormányokat nem tájékoztatta a titkos járatokról. Az Európa Tanács vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy léteztek-e titkos CIA-börtönök, és hogy a gépeken szállítottak-e terrorcselekményekkel gyanúsított személyeket.

A frankfurti amerikai légi bázis volt a legfontosabb európai forgalmi csomópont 2002 és 2004 között a CIA-gépek számára, gyakran emlegetik még a ramsteini támaszpontot is, de a berlin-schönefeldi repülőteret is használta legalább egy gép. Egyelőre azonban nem világos, hogy milyen céllal jöttek és mentek a CIA-gépek Németországban, számolt be szintén pénteken a Berliner Zeitung.

A zweibrückeni ügyészség nyomozást rendelt el egy elrabolt imám ügyében, akit Rómában rabolták el CIA-ügynökök, a ramsteini légitámaszpontra szállították, majd átültették egy másik CIA-gépre, olvasható a lapban.

A Berliner Zeitung cikkében megjelent adatokat független járatfigyelők (plane spotter) megfigyeléseire alapozzák, akik a katonai repülőtereken és környékükön tapasztalható mozgásokat dokumentálják, fotózzák, és megfigyelik a gépek felségjelzéseit is. A dokumentációt több ország repülésbiztonsági hatósága megerősítette. A kimutatások szerint Frankfurtban 2003-ban öt, egyértelműen a CIA-hoz rendelhető gép 48-szor fordult elő, a 2002 és 2004 közötti időszakban pedig összesen 85-ször. Ehhez jön még öt, szintén Németországban landolt gép, amelyek csak "nagy valószínűséggel" rendelhetők a CIA-hoz.

Sajtóbeszámolók szerint a CIA terroristaellenes műveletei során egy sor fedőcéget használ, amelyek vagy közvetlenül a CIA-hoz tartoznak, vagy legalább a felügyelete alatt állnak. A listákon a frankfurti légitámaszpontot használó CIA-gépek felszálló és leszálló állomásai között szerepel: Bagdad, Kabul, Amman, több pakisztáni város, Moszkva, Prága, Glasgow, Taskent, Rabat, illetve a törökországi Diyarbakír.