Piroska
-2 °C
5 °C

Maffiózókkal ölette volna meg Castrót a CIA

2007.06.27. 10:20
Újságírókat hallgatott le és leveleket olvasot a hidegháború idején a CIA. Az amerikai titkosszolgálat legtitkosabb dokumentumai, a családi ezüst nyilvánosságra hozásával arra is fény derült, hogy Castro ellen még a maffiával is összefogtak.

Maffiafőnökökkel tárgyalt a hatvanas évek legelején a CIA Fidel Catro meggyilkolásáról. Az amerikai titkosszolgálat kedden hozta nyilvánosságra az ügynökség berkeiben csak családi ezüstként emlegetett, a hidegháborús idők titkos, sokszor törvénytelen akcióiról szóló dokumentumokat.

Olvastak és lehallgattak

Ezekből kiderült, hogy a CIA a hidegháború éveiben 1953-tól húsz éven át minden egyes, a Szovjetunióba küldött postai küldeményt felbontott és elolvasott. 1969-től három éven át ugyanezt tették a Kínai Népköztársaságba irányuló levelekkel is.

Újságírók illegális lehallgatására is fény derült, a CIA a Washington Post nemzetbiztonsági tudósítóját hallgatta le, hogy kiderítse, ki szivárogtat neki. Az akció a dokumentumok szerint "igen eredményes" volt.

Megkeresték a jegest

A legérdekesebb dokumentumok azonban a Castro elleni merénylettervekről szólnak. A Reuters jelentése szerint a dokumentumok helyenként leginkább az olcsó pnyvaregények történeteit idézik.

A CIA 1960-ban jutott arra a gondolatra, hogy Castrót a kubai szerencsejátékbizniszben érdekelt, ezért kommunistaellenes maffiával kellene megöletni. Kapcsolatba is léptek Johnny Rosellivel, aki az akkor a maffia ellenőrzése alatt álló Las Vegas főutcáján üzemeltette a jégautomatákat.

Roselli elutasította a CIA ajánlatát, de rajta keresztül a kémügynökség kapcsolatba léphetett két maffiafőnökkel, az akkoriban az Egyesült Államok legkeresettebb bűnözőinek számító Momo Salvatore Giancanával és Santos Trafficanttal.

Nem sikerült megmérgezni

A Sam Gold néven is ismert Giancana javaslatára a fegyveres merénylet helyett Castro megmérgezésével kísérleteztek. Ebben egy Juan Orta nevű, Castro közelében dolgozó kubai tisztviselő lett volna a segítségükre.

Orta hat igen erős méregkapszulát kapott, amit Castro ételébe vagy italába kellett volna kevernie, de ez többszöri próbálkozásra sem sikerült. Idővel gyanússá vált, ezért a megbízást átadta egy másik személynek, aki szintén kudarcot vallott, írja a Reuters a most nyilvánosságra került dokumentumok alapján. A CIA 150 000 dollárt ajánlott a maffiózóknak a gyilkosságért.

Még van mit titkolniuk

A családi ezüstöt 1973-ban állíttatta össze a CIA akkori igazgatója, James Schlesinger. Schlesinger akkor a Watergate botrány miatti szenátusi meghallgatásokra készült. A dokumentumgyüjteményt utódja, William Colby botrányosnak minősítette a Gerald Ford elnök számára 1975-ben készített jelentésében.

A CIA törvénysértéseinek java elmúlt harminc évben már nyilvánosságra került, viszont a most kiadott titkos dokumentumok egy részében még mindig vannak törölt részek, írja az MSNBC.