Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Fegyvercsempészettel vádolják a CIA-t

2004.01.21. 09:52
Az amerikai kémszolgálat vezetőjét is meghallgatnák Vladimiro Montesinos perui kémfőnök perében. Az ügyészség szerint a halálbrigádok szervezésével is vádolt vezető a CIA tudtával fegyverezte fel a baloldali kolumbiai lázadókat. A gerillák abban az időben pont az amerikaiak ellen harcoltak.
A CIA-t is kihallgatná a perui ügyészség az ország egykori kémfőnökének fegyvercsempészési ügyében. A hatóság gyanúja szerint Vladimiro Montesinos az amerikai titkosszolgálat tudtával csempészett - az amerikaiakkal szövetséges - Jordániából tízezer puskát a kolumbiai baloldali fegyvereseknek, a FARC-nak.

Baráti segítség az ellenségnek

Az ügy pikantériája, hogy a fegyvereket nem sokkal azelőtt szállították le az emberrablásaikról és robbantásaikról elhíresült gerilláknak, hogy az amerikaiak a peruiakkal közös akciót indítottak a kolumbiai drogkereskedelem ellen. A FARC alakulatai aktívan részt vesznek a kokaingyártásban, így Montesinos - a vádak szerint az amerikaiak tudtával - az amerikaiak ellenségeit fegyverezte fel.

A kémfőnök ügyvédje tagadja a vádakat, ügyfele védelmében tanúként beidéztette George Tenetet, a CIA igazgatóját és Robert Gorelickot, a titkosszolgálat volt limai irodavezetőjét.

Halálbrigádokat is szervezett

Montesinost, ha bűnösnek találják, húsz év börtönre ítélhetik. A kémfőnök jelenleg kilenc éves börtönbüntetését tölti kisebb bűnei miatt. Montesinost halálbrigádok szervezésével is vádolják egy másik eljárásban.

Montesinos Alberto Fujimori elnök jobbkezeként gyakorlatilag a háttérből irányította Peru politikáját a 90-es években - jelentette a BBC perui tudósítója. A Fujimori bukásához vezető botrány is miatta tört ki - az elnök hatalmát azok a videofelvételek pecsételték meg, melyeken a kémfőnök ellenzéki politikusokat próbál megvesztegetni.