Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egyiptomi fax bizonyíthatja a CIA európai börtöneinek létét

2006.01.08. 20:10
Egy állítólag a svájci titkosszolgálat birtokába került egyiptomi fax bizonyítja, hogy valóban voltak CIA-börtönök Európában, írja egy svájci bulvárlap. A megkérdőjelezhető hitelességű faxban Egyiptom londoni diplomatái saját értesüléseiket osztják meg az ország külügyminiszterével. A kételyek ellenére a CIA-börtönök után kutakodó vizsgálók döntő bizonyítékot sejtenek az iratban.

A svájci titkosszolgálat elfogott egy, a titkos európai CIA-börtönök létét igazoló faxot, állítja a SonntagsBlick című svájci bulvárlap. Értesüléseik szerint a svájci titkosszolgálat tavaly november 15-én fogta el Egyiptom londoni követsége az egyiptomi külügyminiszternek írt faxát.

Az egyiptomi diplomaták ebben arról tájékoztatják Ahmed Abul Geit minisztert, hogy "saját forrásokból úgy értesült, hogy csakugyan kihallgattak 23 iraki és afgán állampolgárt a (romániai) Konstanca város mellett található Mihail Kogalniceanu támaszponton". A megkérdőjelezhető hitelességű üzenet szerint hasonló kihallgató központok működnek Ukrajnában, Koszovóban, Macedóniában és Bulgáriában is.

A Mihail Kogalniceanu reptér már többször felmerült, mint a CIA eddig nem bizonyított létű titkos börtöneinek egyike. A reptér bejárásakor azonban nem találtak arra utaló jeleket a vizsgálók, hogy ott amerikai titkos börtön működött volne.

A svájci kormány vasárnap hivatalosan nem foglalt állást a kiszivárgott fax ügyében. Egyelőre csak vizsgálatot rendeltek el, hogy kirderítsék, miként került az üzenet tartalma az újsághoz és ezáltal nyilvánosságra.

Bár még semmi sem bizonyítja a bulvárlap értesüléseinek hitellességét, Manfred Nowak bécsi jogprofesszor, az ENSZ kínzási kérdésekben illetékes jelentéstevője a SonntagsBlicknek nyilatkozva úgy vélte, a telefax "újabb fontos bizonyítéka annak, hogy a korábbi vádak (a titkos fogdákról és a kínzásokról) nem légből kapottak. Az Európa Tanács megbízottja, Dick Marty svájci parlamenti képviselő szerint "ha a fax valódi, az újból alátámasztaná azt, amit eddig is feltételeztünk".