Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lázadás készül a CIA-nál?

2004.11.14. 19:41
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség új vezetője nem jön ki a külföldi akciókat irányító ügynökökkel. Az ügynökök szerint az új vezetővel Fehér Ház Irak miatt bünteti őket, a CIA igazgatóhelyettese és a műveletiigazgató-helyettes már beadta lemondását.
Éleződik a feszültség az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség soraiban az új vezetéssel szemben és a forrongás már-már lázadással fenyeget a The New York Times vasárnapi számának a beszámolója szerint.

A lap szerint évtizedek óta nem volt ekkora nyugtalanság az ügynökségnél, amelynek két hónapja új igazgatója van a republikánus párti Porter J. Goss személyében.

Goss a CIA legtitkosabb és leghatalmasabb részlegével, a külföldi akciókat irányító műveleti igazgatósággal került szembe, noha a hivatásos hírszerzői elit bizalmának az elnyerése mindig is alapvető fontosságúnak számított ahhoz, hogy az ügynökség igazgatója sikeresen tevékenykedjen.

 
A CIA iraki felsülése miatt önként távozott George Tenet utódjaként Porter J. Gossnak az a feladata, hogy átalakítsa az ügynökséget, de a lapok szerint eddig elmulasztotta, hogy a reformoknak világos irányt adjon, a "régi motorosok" véleményére ugyanakkor nem kíváncsi, sőt az utóbbiak szerint inkább tekintélyük aláásására törekszik.

Bünteti őket a Fehér Ház?

Sok hivatásos hírszerző arra gyanakodik, hogy a Fehér Ház azért küldte Portert a fejükre, hogy megbüntesse őket. Porter kívülről hozott munkatársai közül különösen Patrick Murray, az új személyzeti főnök van a begyükben, akit modortalannak és fennhéjázónak minősítenek.

A lapok szerint az éleződő ellentétek jele, hogy 30 éves szolgálat után pénteken benyújtotta lemondását a CIA igazgatóhelyettese, John E. McLaughlin, aki pusztán személyes elhatározásnak nevezte ugyan döntését, a lapok azonban tudni vélik, hogy többször is figyelmeztette az új CIA vezetőt arra, hogy a feszültségek forrpontra juthatnak és súlyosan hátráltathatják a munkát.
 
Steven R. Kappes műveletiigazgató-helyettes a hírek szerint ugyancsak benyújtotta lemondó levelét, de beleegyezett abba, hogy a döntést halasszák el hétfőig. A The Washington Post szerint Kappes érdemei közé sorolják, hogy az Egyesült Államoknak sikerült rávennie Moammer Kadhafi líbiai elnököt arra, hogy mondjon le a tömegpusztító fegyverek kifejlesztéséről. Kappes már elkezdte a családi fotók eltávolítását irodájának faláról - írja a lap, amely szerint mások is kilátásba helyezték távozásukat.
 
A washingtoni napilap egy magas rangú tisztségviselőt idéz, aki szerint zűrzavar uralja a CIA sorait minden szinten.