Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Ultimátumot kapott a CIA

2003.10.30. 10:41
Az elnökválasztási kampány közeledtével egyre forróbbá válik az iraki tömegpusztító fegyverek kérdése az Egyesült Államokban. A háború indokaként felhozott hírszerzési jelentések nagy része hamisnak, de legalábbis tévesnek bizonyult. A titkosszolgálatok tevékenységét vizsgáló szenátusi bizottság most a CIA-t szorongatja, de még Bush is nehéz helyzetbe kerülhet.
Péntek délig adott időt a CIA-nak az iraki háborút megelőzően gyűjtött hírszerzési adatok prezentálására a szenátus titkosszolgálati bizottsága - jelentette a BBC. A kétpárti testület a vizsgálat eddig rendelkezésre álló adatai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a titkosszolgálatok kellően megalapozatlan következtetéseket vontak le sokszor téves, megerősítetlen információkból.

Szír szál
Miután Irakban nem találták nyomát tömegpusztító fegyvereknek, az amerikai hírszerzők újra Szíria felé fordultak. A UPI amerikai hírügynökség a CIA-tól származó információi szerint Huszein a háborút megelőző utolsó hetekben több teherautókonvojt indított a szomszédos diktatúra felé. Az amerikai hírszerzők szerint a kamionok tiltott fegyvereket és a tömegpusztító fegyverek gyártásához szükséges eszközöket szállítottak. Bizonyítékként februári műholdfelvételeket emlegettek a UPI-nak nevük elhallgatása mellett nyilatkozó titkosügynökök.
Kétpárti aggodalom

George Tenet, a CIA igazgatója a múlt pénteken "a lehető leghamarabbi" választ ígért a bizottság kérdéseire. A kétpárti testület szerint azonban a CIA tévedései a titkosszolgálatok hitelvesztését okozhatják, az "aggasztó" helyzetre tekintettel azonnali válaszokat kért. A Tenetnek címzett levelet Pat Robertson, a bizottság republikánus elnöke és John "Jay" Rockefeller, a demokrata bizottsági tagok vezetője is aláírta - írja a BBC.

Nem hagynák elbújni a kormányt

A pártpolitikai érdekeken általában felülemelkedő bizottságon egyébként érződik, hogy közeledik az elnökválasztási kampány. Bár a jelenlegi adatok alapján csak annyi jelenthető ki bizonyosan, hogy a CIA nem járt el körültekintően, a demokraták politikai érdekeket vélnek felfedezni a háttérben.

A BBC értesülései szerint a bizottság demokrata tagjai szerint a még Bill Clinton elnöksége alatt kinevezett Tenetből a kormányzat bűnbakot akar csinálni saját szerepe elfedésére. Véleményük szerint a CIA a kormányzat nyomására állíthatta össze a Bush háborús céljainak megfelelő jelentéseket.

Fordulat a közvéleményben?

A CIA tévedéseinek vizsgálata mindenképpen nagyban befolyásolhatja a jövő évi választások kimenetelét. Bár Irak mostanra harmadik helyre csúszott vissza az amerikaiakat érdeklő témák körében (első helyen a gazdaság Bushra szintén nem túl jó fényt vető helyzete áll), az eddigi pozitív hozzáállásuk megfordulni látszik. Míg áprilisban a megkérdezett amerikaiak 71 százaléka támogatta a háborús célokat, mostanra már csak 52 százalékuk véli úgy, érdemes volt harcba szállni - írja a BBC.