Mátyás
-6 °C
1 °C

Ártatlan németet hurcolt el a CIA

2005.12.04. 19:46
A libanoni származású, de német állampolgárságú Haled el-Maszrit megdöbbentő körülmények között tartották fogva és vallatták öt hónapon át a CIA egyik titkos afganisztáni börtönében.
Az amerikai kormány elismerte német tisztségviselők előtt, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tévedésből börtönzött be öt hónapra egy német állampolgárt, mert összetévesztette az illetőt egy körözött terroristával.

A The Washington Post jelentette ezt vasárnapi számában, jelenlegi és volt CIA-tisztekre, valamint diplomatákra hivatkozva. Az amerikai illetékesek megkérték a német kormányt, ne hozza nyilvánosságra az esetet, és az ügybe beavatott berlini tisztségviselők eleget is tettek e kérésnek.

Daniel Coats, az Egyesült Államok akkori nagykövete tudatta 2004. májusában Otto Schily német belügyminiszterrel és más tisztségviselőkkel, hogy a libanoni származású, német állampolgárságú Haled el-Maszri amerikai fogságban van, de rövidesen szabadon engedik, mert a CIA rájött, hogy összetévesztette az illetőt valakivel. Kevéssel e közlés után csakugyan ki is engedték Maszrit afganisztáni börtönéből.

A tévedésből elfogott német állampolgárt - saját beszámolója szerint - megdöbbentő körülmények között tartották fogva és vallatták öt hónapon át a CIA egy titkos afganisztáni börtönében. Az ártatlanul meghurcolt férfi most pert kíván indítani a Központi Hírszerző Ügynökség ellen. Kedden szándékozik benyújtani keresetét, azon a napon, amikor Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Angela Merkellel, Németország új kormányfőjével találkozik Berlinben, olvasható az amerikai lapban.

Sem a CIA, sem az Egyesült Államok berlini nagykövetsége nem kívánta kommentálni a washingtoni lap jelentését.