Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Leváltották a CIA bagdadi főnökét

2004.02.20. 17:07
Hét hónapon belül a CIA harmadik bagdadi irodavezetőjét kellett leváltani. A hírszerzők nem szerveznek be elég informátort, így kevés információval rendelkeznek az országról. A beszervezettekkel találkozni nem tudnak, túl feltűnőek az ügynököket védő biztonságiak.
"Nem állt a helyzet magaslatán" ezért le kellett váltani a CIA bagdadi irodájának vezetőjét - írja a Los Angeles Times. A hírszerzőfőnököt decemberben váltották le az amerikai erők és az iraki polgári lakosság elleni gyakori véres terrortámadások miatt.

A lapnak nyilatkozó illetékes szerint igen magas rangú és tapasztalt személyre van szükség az olyan nagyszabású művelet irányításához, mint az iraki. A CIA külföldi részlegei közül a bagdadi a legnépesebb a hírszerző ügynökség történetében, még annál is nagyobb, mint amekkora a saigoni volt a vietnami háború idején.

A CIA bagdadi irodája éléről a harmadik vezetőt távolítják el a nagyobb iraki hadműveletek befejezésének májusi hivatalos bejelentése óta. A CIA Irakban a Times szerint túl nagy hangsúlyt fektetett a katonák védelmére, ahelyett, hogy informátorokat szervezett volna be.

A kémek beszervezését nehezíti, hogy a CIA munkatársai sűrűn váltják egymást, sokan 30-90 napos kiküldetésre érkeznek csupán. A hírszerzés ügynökei emellet általában biztonsági kísérettel közlekednek, ez megnehezíti a feltűnés nélküli találkozót az informátorokkal - írja a lap.