Géza
-11 °C
-4 °C

Egykori ügynöke perelte be a CIA-t

2007.06.01. 21:38
Hiába akarta már most megjelentetni könyvét a Fehér Ház által leleplezett amerikai kémnő, a CIA nem engedi a publikációt. Valerie Plame-et állítólag bosszúból dekonspirálta az amerikai kormányzat, mert férje, aki diplomata, bírálta Bush elnök politikáját. Közben kiderült, hogy távozik George Bush amerikai elnök legrégebbi tanácsadója, Dan Bartlett.
Pert indított az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ellen a kiszivárogtatási botrány révén elhíresült Valerie Plame volt CIA-ügynök azon az alapon, hogy az ügynökség akadályozza az esetről szóló könyvének a megjelentetését.

Nem közölhet adatokat a szolgálati idejéről

Plame visszaemlékezésének kiadását állítólag arra hivatkozva tiltotta le a CIA, hogy a volt ügynök nem közölhet adatokat arra vonatkozóan, mikor állt a hírszerző szervezet szolgálatában.

Valerie Plame Tisztességes játszma címmel írt memoárt az ügyről, amelynek részletei máig nem tisztázottak. Egyes feltételezések szerint Dick Cheney alelnök személyesen irányította az iraki hadjáratot bíráló Joseph Wilson diplomata lejáratását feleségének, Valerie Plame-nek a leleplezésével.

A Fehér Ház buktatta le

Plame hírszerző státusát a Fehér Ház szivárogtatta ki újságíróknak 2003-ban. Az ügyből óriási botrány kerekedett, mert egy fedett CIA-ügynök dekonspirálása az Egyesült Államokban a legszigorúbb elbírálás alá eső bűncselekmények egyike. Plame férje, Wilson azzal vívta ki a Fehér Ház és személyesen az alelnök haragját, hogy az iraki invázió előtt egy újságcikkben felfedte: Washington a háború igazolására hírszerzési értesüléseket manipulált, hogy felnagyítsa az Irak által jelentett fenyegetést.

A szerző és a Simon and Schuster kiadó már a mostani New York-i könyvfesztiválra szerette volna, ha az olvasók kezébe kerülhet a memoár. A CIA azonban - legalábbis egyelőre - nem engedélyezi a megjelentetést. A külföldi felderítést irányító ügynökség - amellyel minden volt alkalmazottjának könyvét jóvá kell hagyatni - eddig csak annyit ismert el, hogy Plame 2002 után a CIA-nak dolgozott.

Egyedül az számít, hogy van-e benne titok

Mark Mansfield, a CIA szóvivője közölte: egyedült az számít, hogy a publikáció tartalmaz-e titkos információkat. Plame memoárjában a CIA szerint olyan adatok szerepelnek, amelyek napvilágra kerülése kárt okozhat jelenlegi és jövőbeni küldetéseknek.

Plame, aki saját bevallása szerint több mint 20 éven át a CIA szolgálatában állt, korábban "felelőtlenséggel és gondatlansággal" vádolta meg a Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium vezető tisztviselőit. Egy kongresszusi meghallgatáson kijelentette: személyazonosságának felfedése mögött "tisztán politikai okok" húzódtak.

Októberben megjelenik a könyv?

Plame - akinek a könyve úgy tűnik, októberben jelenhet meg - egy New York-i szövetségi bírósággal szeretné kimondatni, hogy a CIA-nak nincs joga olyan adatok közlésére hivatkozva akadályozni a memoár megjelentetését, amelyek már nyilvánosak, hiszen a kongresszusban is elhangzottak.

Plame azt mondta, hogy tíz hónapig egyeztetett a CIA illetékes bizottságával arról, milyen adatok nem szerepelhetnek a könyvben. A CIA - amely ezek után sem engedélyezte a megjelentetést - állítólag azt követeli, hogy a szerző több részt töröljön írásából, illetve minősítse az általa leírt eseményeket nem a valóságon alapulónak.

Eddig senki ellen nem emeltek vádat

A CIA-ügynök nevének kiszivárogtatása miatt eddig senki ellen nem emeltek vádat. Egyedül Lewis 'Scooter' Libby, az amerikai alelnök, Dick Cheney volt kabinetfőnöke került bíróság elé, akit elítéltek hamis tanúzás és a nyomozás akadályozása címén.

A kiszivárogtatási botrányról Hollywoodban játékfilm készül; a Warner Bros. filmstúdió nagyrészt Plame visszaemlékezései alapján tervezi elkészíteni a filmet. Jerry Zucker producer elmondta: a mozi lényege "két olyan ember története, aki életét a kormány szolgálatában töltötte, és ugyanaz a kormány becsapta őket".

Távozik Bush legrégebbi tanácsadója
George Bush elnök főtanácsadója, Dan Bartlett bejelentette lemondását 36. születésnapján, pénteken. A MSNBC híradása szerint az elnök legközvetlenebb bizalmasai közé tartozó Bartlett 14 éve állt Bush szolgálatában, egészen a texasi kormányzói hivatalból követte őt a Fehér Házba.

Az elnök stratégiai tanácsadója azzal indokolta távozását, hogy a magánszférában képzeli el a jövőjét, hogy több időt tölthessen családjával. Bush köszönetet mondott Bartlett "elkötelezettségéért". Bush úgy fogalmazott, hogy mindig nagyra tartotta véleményét és becsülte barátságát.

Bartlett távozása az első változás azóta, hogy Donald Rumsfeld védelmi miniszter tavaly novemberben lemondott, miután a kormányzó Republikánus Párt elveszítette a törvényhozási választásokat. Az elnök azt megelőzően egy éve újította fel az adminisztrációt, új kabinetfőnököt, pénzügyminisztert, sajtófőnököt, továbbá CIA-igazgatót és kereskedelmi főmegbízottat nevezett ki. A személycserék nem tudták megállítani Bush népszerűségvesztését. George Bushnak 600 napja van hátra második elnöki ciklusából.