Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A CIA figyelmeztette Condoleezza Rice-t a terrorveszélyre

2006.10.03. 18:11
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) valóban figyelmeztette 2001 nyarán Condoleezza Rice akkori nemzetbiztonsági főtanácsadót a közelgő terrortámadásra - írta a The New York Times kedden, egy nappal azután, hogy a külügyminiszter ezt cáfolta.
Bob Woodward új, a Bush-kormány iraki politikáját támadó, a kormányzati döntésekről szenzációs részleteket közlő könyvében az szerepel: George Tenet CIA-igazgató 2001. július 10-én soron kívüli találkozón, személyesen figyelmeztette Rice-t a közelgő veszélyre, amelyet ő nem volt hajlandó komolyan venni.

A külügyminiszter hétfőn határozottan cáfolta, hogy figyelmen kívül hagyta volna a figyelmeztetést két hónappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt.

Rice tagadja, hogy kapott volna figyelmeztetést

A közel-keleti látogatásra tartó Rice repülőgépe fedélzetén úgy nyilatkozott: nem kapott ilyen figyelmeztetést, ha pedig kapott volna, érthetetlen, miért mellőzte volna. Rice szerint kaptak értesüléseket merénylettervekről, de azok célpontjai nem az Egyesült Államokban, hanem a Közel-Keleten, Szaúd-Arábiában, Jemenben, Izraelben és Jordániában voltak.

A The New York Times kedden közölte: a Fehér Ház feljegyzései szerint George Tenet és Rice, valamint több vezető kormányzati tisztségviselő között lezajlott a találkozó július 10-én. Tenet és terrorizmusellenes ügyekben illetékes helyettes, Cofer Black szinte megrémült a közelgő terrortámadás hírére, ezért kértek soron kívüli találkozót a nemzetbiztonsági tanács vezetésétől.

Dühöng a CIA ex-vezére

A lap emlékeztetett: Tenet 2004-ben mondott le a CIA-igazgatói posztról, háttérbe vonult, nem is igyekezett védeni tevékenységét még akkor sem, amikor az iraki háborúhoz szolgáló hamis információk ügyében a kormány vizsgálatot indított. Az "Egyszázalékos doktrína" címmel visszaemlékezéseit kötetbe foglaló Tenet azonban az utóbbi napokban baráti körben többször dühös kijelentéseket tett. A volt CIA-vezetőt az háborította fel, hogy Rice, továbbá Dick Cheney alelnök vasárnapi politikai vitaműsorokban őt tették felelőssé az iraki háborúért.