Az EU választ vár a CIA-börtönök ügyében

2006.05.04. 00:57
Az EU-tagállamok képviselői válaszadásra buzdították Washingtont a CIA állítólagos titkos európai fogdáival és fogolyszállító járataival kapcsolatban. Alberto Gonzales amerikai igazságügyi miniszter szerint az Egyesült Államok nem kínozza meg foglyait, másoknak sem néz el ilyen visszaélést.
Az Egyesült Államoknak jogában áll foglyokat más országokba átszállítani, de nem olyan helyekre, ahol megkínozhatják őket, hangoztatta az amerikai igazságügyi miniszter Bécsben, miután az EU-tagállamok képviselői válaszadásra buzdították Washingtont a CIA állítólagos titkos európai fogdáival és fogolyszállító járataival kapcsolatban.

Alberto Gonzales az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) tagállamainak igazságügy- és belügyminiszterei által az amerikai-európai belügyi együttműködésről szerdán kezdett többnapos tanácskozáson vesz részt az unió soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria fővárosában.

Gonzales szerda este újságírók előtt megerősítette az ügyben képviselt amerikai álláspontot, amely szerint az Egyesült Államok nem kínozza meg foglyait, másoknak sem néz el ilyen visszaélést, s tudatában van az emberi jogok tiszteletben tartása iránti nemzetközi jogi kötelezettségeinek.

Az EU képviselői előzőleg szorgalmazták, hogy az illetékes amerikai tisztségviselők fogadják és adjanak válaszokat ez ügyben az Európai Parlament (EP) vizsgálóbizottságának, amely a jövő héten utazik Washingtonba. Az EU-ban érzékeny kérdésnek számító ügyet azonban sem Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa, sem a soros EU-elnök Ausztria igazságügyi és belügyminiszterei nem vetették fel az amerikai miniszterrel szerdán folytatott megbeszéléseken - közölték uniós diplomaták.

Az EP az év elején azért hozta létre a bizottságot, hogy saját eszközeivel vizsgálatot folytasson az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) állítólagos titkos európai börtöneinek, terroristagyanús személyek állítólagos fogva tartásának és kínzásának, és az unió légterén át történő szállításának ügyével.

A vizsgálatot vezető Claudio Fava EP-képviselő április végén közölte, hogy az elmúlt öt évben a CIA több mint ezer repülése érintette az európai légteret, illetve európai repülőtereket, és ezekről az érintett államok hatóságai nem kértek részletesebb információkat.  • Hírek
  • Hírek