Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A CIA nem kínoz, csak újít

2005.11.21. 18:13
Egyedülálló és új, de nem törvénytelen módszerekkel szerzi információit a CIA, állítja az amerikai titkosszolgálat igazgatója. Porter Goss a tettetett kivégzést is az innovatív technikák közé sorolta. Románia megnyitja a titkos börtönök helyének tartott katonai bázisait.

"Egyedülálló és újító", de nem törvénytelen módszerekkel gyüjtenek "életbevágóan fontos" információkat a foglyul ejtett terroristáktól a CIA kihallgatói, jelentette ki a hírszerző szolgálat igazgatója Porter Goss.

Innováció, nem jogsértés

Mint mondta, a CIA hivatalosan semleges álláspontot foglal el John McCain republikánus párti szenátor törvényi kezdeményezésével szemben, amely megtiltaná a "kegyetlen, embertelen és megalázó" bánásmódot a foglyokkal. Dick Cheney alelnök arra akarja rávenni McCain szenátort és társait, hogy a CIA-t mentesítsék a tilalom hatálya alól, a Fehér Ház pedig jelezte, hogy megvétózza azt a két katonai költségvetési törvénytervezetet, amelyekhez kiegészítésként a tilalmat csatolták.

A CIA nem kínoz, jelentette ki Goss. Szerinte újító módszereket alkalmaznak csupán. Az ellenség jelentős előnyben van a lomha, bürokratikus szervezettel szemben, mivel nem kell aggódnia az előírások, parancsnoki hierarchia és a törvényesség betartása miatt, jelentette ki. Ezért a CIA-nak nagyobb rugalmasságra van szüksége a törvény szabta keretek és a szakmai etika követelményein belül.

Az ABC televízió a minap CIA-források alapján hat kérdéses vallatási módszert ismertetett, amelyek a tenyérrel a gyomorszájra mért, ezért tartós sérülést nem okozó ütésektől kezdve a tettetett kivégzésig terjednek.

Románia megnyitja bázisait

Goss elzárkózott a Washington Post és a Human Rights Watch titkos börtönökre vonatkozó értesüléseinek a megvitatásától. A napilap és az emberjogi szervezet értesülései szerint a CIA kelet-európai országokban tart fent börtönöket, ahol még kínozzák is a foglyokat. Az ügyben Románia és Lengyelország neve merült fel, a magyar titkosszolgálati vezetők következetesen tagadják, hogy Magyarországon ilyen börtönök lennének, bár a CIA gépe, amit fogolyszállításra is használnak, kétszer is megfordult Ferihegyen.

A vádakat a román és a lengyel illetékesek is tagadták. Traian Basescu román elnök hétfőn hozzájárult ahhoz, hogy két gyanúba keveredett katonai támaszpontot is átvizsgáljanak az ügyben vizsglálódók.

"Félreérthetetlen vagyok - nincsenek ilyen börtönök Romániában" - mondta Basescu a Le Figaro napilapnak párizsi látogatása alkalmával. "Készen állunk a vizsgálatra Temesváron és Kogalniceanuban, azon a két bázison, amelyek gyanúba estek, hogy ott ilyen börtönök vannak" - tette hozzá.