Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bush új titkosszolgálat létrehozásáról döntött

2002.06.06. 17:27
A kongresszus egyesített nemzetbiztonsági bizottsága előtt tanúskodik az az FBI ügynök, aki egy levelében a terroristák elleni nyomozás akadályozásával vádolta a washingtoni központot. A meghallgatással egyidőben Bush új titkosszolgálat létrehozását jelentette be a terrorelhárítás ellenőrzésére.
Csütörtökön kezdi meg a szenátus és a képviselőház egyesített nemzetbiztonsági bizottsága az FBI szeptember 11-e előtti kudarcait nyilvánosságra hozó Coleen Rowley minneapolisi szövetségi ügynök meghallgatását - írja a CNN. Rowley korábban levélben hozta nyilvánosságra, hogy az FBI washingtoni központja megakadályozta a szeptember 11-e után terrorizmus vádjával perbe fogott Zacharias Moussaoui megfigyelését.

Egy bátor asszony

Nagyon bátor nő, hogy elő mert jönni ezzel a történettel, egyben egy tapasztalt, profi FBI ügynök is - nyilatkozta Rowley-ről Bob Graham demokrata szenátor, az egyesített kongresszusi bizottság vezetője. Megtudhatjuk, hogy miért volt ellentét a terepen tartózkodó ügynök és a parancsnokság között, amikor az amerikaiak többsége azt hiszi, az FBI egy összetartó csapat - tette hozzá a CNN-nek nyilatkozó Graham.

Feltárják a múltat

A kérdés, hogy az FBI összekapcsolta-e a rendelkezésére álló információkat, és ha igen, akkor hogy történhetett meg mégis a terrortámadás nyilatkozta Patrick Leahy, a szenátus jogi bizottságának demokrata elnöke. Bár a vizsgálat fő témája a szeptember 11-én történtek kivizsgálása, a leghamarabb ősszel véget érő meghallgatásokon 1986-i visszamenően kivizsgálják az Egyesült Államok kémelhárításának tevékenységét.

Új titkosszolgálatot alapítanak

A csütörtöki meghallgatáson tanúként hallgatják meg Caofer Blacket, a CIA terrorelhárító részlegének két héttel ezelőtt lemondott vezetőjét is. Black szerint távozása nincs összefüggésben a szeptember 11-ét megelőző titkosszolgálati csőddel, egyszerűen lejárt a megbízatása. Kezdetben olyan embereket kívánunk meghallgatni, akik képbe tudnak hozni bennünket - mondta el Graham a CNN-nek.

Az FBI és a CIA tevékenységét feltárni kívánó bizottság munkájának megkezdésével egy időben új titkosszolgálat létrehozását jelentette be George W. Bush amerikai elnök. Az új titkosszolgálat a terrorelhárítás csúcsszerveként az információk feldolgozásában és leosztásában játszana szerepet. Egyelőre még tisztázatlan, hogy az új titkosszolgálat milyen kapcsolatban áll majd a szeptember 11-e után létrehozott Belföldi Nemzetbiztonsági Irodával - írja a CNN.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!