Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

CIA-ügynököket vádol az olasz ügyészség

2006.10.07. 18:35
Az olasz ügyészség befejezte a vizsgálatot a CIA által elrabolt imám ügyében, és emberrablás gyanújával vádat emel amerikai és olasz ügynökök ellen.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) állítólag Milánóból elrabolt egy egyiptomi imámot. Az olasz ügyészség megvizsgálta az ügyet, és úgy döntött, hogy hamarosan előterjeszt egy vádemelési javaslatot 26 amerikai és több olasz titkos ügynök ellen.

Kiadatás

Mint Luigi Panella ügyvéd szombaton közölte, a védőknek 20 napjuk van az ügyészségi dokumentumok áttanulmányozására és védelmi stratégiájuk kidolgozására. Panella egy olasz hírszerző tisztet, Marco Mancinit véd, akit emberrablással vádolnak. A 20 nap lejártával az ügyészek hivatalosan felkérhetnek egy bíróságot, hogy kezdje meg az ügy tárgyalását.

A milánói ügyészek 26 amerikai állampolgár kiadatását kérik, akik egy kivételével valamennyien a CIA ügynökei. Azzal gyanúsítják őket, hogy közük volt az egyiptomi állampolgárságú Oszama Musztafa Haszan Naszr (más nevén Abu Omar) muzulmán pap és terrorizmussal gyanúsított személy elrablásában. Az eset 2003 februárjában történt egy milánói utcán.

Rablás

Az olasz ügyészek szerint az akciót a CIA ügynökei hajtották végre az olasz állami szuverenitás megsértésével, kompromittálva az olasz terrorellenes erőfeszítéseket. Állításuk szerint Naszrt az amerikai-olasz avianói légi támaszponton és Németországon keresztül Egyiptomba vitték, ahol az imámot - amint az ügyvédje közvetítésével fogságából kijuttatott nyilatkozatában állította - megkínozták.

Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök, aki az emberrablás idején az olasz kormányt vezette, következetesen azt állította, hogy kormányát és az olasz titkosszolgálatot nem tájékoztatták a műveletről, és abban nem is vettek részt. A művelet egyes feltételezések szerint egy állítólagos CIA-program része, amelynek keretében terroristagyanús személyeket harmadik országokba szállítanak, és ott közülük többeket kínzásnak is alávetnek.