György
14 °C
24 °C

Szívbeteg állami vezetőket figyel a CIA

2001.02.21. 12:28
A CIA nemrég napvilágot látott jelentésében az ügynökség alkalmazásában álló orvosok arról értekeznek, mekkora esély van arra, hogy a világ állam- és kormányfői közül valakinek szívbetegség miatt egy éven belül távoznia kell posztjáról. A dokumentum szerint két vezető ,,számíthat" olyan szívbetegségre, amely kisebb zavart okoz az adott országban, de egyiküknek sem kell idén lemondania.
Az ügynökség orvosai szerint a vezető politikusok legtöbbször szívbetegség következtében haláloznak el, de a következő tizenkét hónap alatt nem kell attól tartani, hogy bármely országban ilyesmi történik egy hatalmon lévő vezetővel. Az azonban valószínű, hogy ,,két vezető szívével gondok lesznek, és ez kisebb zavarokat okozhat az adott országban" - áll a BBC által is közölt jelentésben. Az említett, de a jelentésben meg nem nevezett két politikusnak nem kell távoznia posztjáról, valószínűleg egyikük sem hal meg a szívbetegség jelentkezésétől számított egy éven belül, de ,,52 százalék az esélye annak, hogy emiatt húsz éven belül elhaláloznak" - teszik hozzá az orvosok.

Esetek tucatját dolgozta fel az amerikai hírszerzés

A CIA harminc év 64 olyan esetét dolgozta fel, melyekben állam- vagy kormányfők hivatali idejük alatt kaptak először szívinfarktust, vagy először kezelték őket valamilyen szívbetegséggel. A kutatás eredménye szerint a szívkoszorúér-betegségek aránya 42 százalékkal esett vissza harminc év alatt. Ez feltehetően a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kezelésére szolgáló gyógyszerek és eljárások fejlődésének köszönhető.

Az eseteket tanulmányozva az orvosok kijelentik: a '90-es években egyetlen vezető sem távozott posztjáról a szívbetegség jelentkezését követő egy évben, de a nyolcvanas években még egyharmaduk, a hetvenes években kétharmaduk mondott le ennyi időn belül. A '90-es években megbetegedett vezetők 94 százaléka él még, de a nyolcvanas években megbetegedetteknek csak 53 százaléka élt a betegség jelentkezése után egy évtizednél tovább, és a hetvenes években ez az arány még csak 15 százalék volt.

A jelentős javulás annak ellenére következett be, hogy a világ sok részén még csak kismértékben csökken, és Kelet-Európában még mindig nő a szívbetegségek aránya - áll az Annals of Internal Medicine című folyóiratban megjelent dokumentumban.