György
14 °C
24 °C

Szlovéniában faluról falura kergetnek harmincöt cigányt

2006.11.14. 16:45
Még kedden Szlovéniába érkezett Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, mert az országban egy népes cigánycsaládot elüldöztek egy faluból, a másik faluba pedig be sem engedték őket.

Háromszázan gyűltek össze hétfőn éjjel Szlovéniában, a főváros mellett egy kistelepülésen, tiltakozva az ellen, hogy a hatóságok az ő községükbe költöztessenek egy harmincöt fős cigány családot, akiket egy szomszédos faluból ebrudaltak ki a közelmúltban. A Ljubljanától harminc kilométernyire délkeletre lévő Malo Hudo lakói először aláírásgyűjtésbe kezdtek, így tiltakozva az ambrusi romatelepről elűzött emberek beköltöztetése ellen.

Október utolsó vasárnapjára virradóra a szlovén rendőrségnek kellett jelentős erők bevetésével megakadályoznia, hogy mintegy 200 ember megrohamozza Ambrus község roma telepét. A falubeliek haragja azért fordult a roma család ellen, mert a cigányok szerintük beszennyezték a környék lakói által használt forrás vizét.

A romák először egy közeli erdőbe menekültek a többség haragja elől, majd visszatértek a telepre, az ambrusiak ezt látva gyűltek össze október 29-én este, hogy "kiürítsék" a telepet. Szándékuk végrehajtásában csak száz rendőrnek sikerült őket megakadályoznia. A hatóság a romákat egy 90 kilométerrel távolabb eső település, Postojna külföldi bevándorlók számára fenntartott otthonában helyezte el, és a kormány ígéretet tett arra, hogy új állandó lakhelyet keres nekik.

Malo Hudóba az éjszakai megmozdulás után kedd délutánra újabb tiltakozó gyűlést hirdettek meg, amelyen részt vesz a település polgármestere is. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Janez Jansa vezette jobbközép kormány valamelyik tagja is megjelenik-e a tiltakozáson. Még kedden Szlovéniába érkezik Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa. A svéd szakértő szerdán tárgyal Dragutin Mate szlovén belügyminiszterrel, valamint a roma közösség védelmére létesített kormánybizottság elnökével és az érintett cigány családdal. Az ET emberi jogi biztosát Matjaz Hanzek ombudsman tájékoztatta levélben az ambrusi esetről, írásában a jogállam végeként jellemezve a roma család áttelepítését.

A szlovén belügyminisztérium álláspontja szerint a romák maguk kérték ideiglenes elhelyezésüket Ambruson kívül, a feszültség kiváltó oka pedig az volt, hogy a roma telep egyik lakója bántalmazta Ambruson az egyik falubelit, aki súlyos sérüléseket szenvedett.