Jusztin
13 °C
30 °C

Egy 23 éves srác lett Horvátország miniszterelnöke

2008.02.10. 16:59
Exkluzív miniszterelnöki interjúval rukkolt ki a Jutarnji List, ám a horvát kormányfői hivatal hamisítványnak nevezte az anyagot. És tényleg, a lap egy 23 éves fiatalember fejtegetéseit adta közre a miniszterelnök neve alatt. A malőrt valószínűleg egy félrecsúszott sms okozta, ám az más kérdés, hogy az újságnak miért nem szúrt szemet, hogy a kérdésekre adott válaszok egy noname email-címről érkeztek.

Horvátország legzaftosabb sajtóbotránya pattant ki a hétvégén. Az egyik napilap szombati számában exkluzív interjút jelentetett meg a miniszterelnökkel. Ám a kormányfői hivatal rohamtempóban cáfolta, hogy Ivo Sanader bármilyen formában kapcsolatba lépett volna a cikket jegyző újságíróval. Aki egyébként neves tudósító, publicista.

Egy 23 éves fiatalember időközben a konkurens újságnak elárulta: ő volt a horvát miniszterelnök. Történt mindez úgy, hogy a Jutarnji List újságírója egy sms-t küldött neki, amelyben interjút kért tőle. A neve elhallgatását kérő fiatalember megadta e-mail címét, amelyre a kérdéseket várta. Hamarosan meg is érkezett az elektronikus levél, a fiatalember pedig minden kérdésre válaszolt. Azt állítja: meg volt róla győződve, hogy valaki csak ugratja. Másnap aztán elhűlve látta a címlapon, hogy megjelent az interjú.

"Álmomban sem gondoltam volna, hogy valaki komolyan vesz" - mondta a fiatalember. Hozzátette: magán e-mail címét adta meg az újságírónak, ezért is furcsállja, hogy gondolkodás nélkül lehozták a válaszait, a többi között Horvátország uniós- és NATO tagságáról, szomszédságpolitikájáról, a szerbiai választásokról. A bajba került újságíró az üggyel kapcsolatban azt mondta: a cikket az e-mail alapján írta meg, amelyet a kormányfő küldött neki. Az újság vasárnapi számában azt közölte: semmi nem indokolta, hogy kételkedjenek az elektronikus levél valódiságában.