Piroska
-2 °C
5 °C

Eltemették a fehér rendőrtiszt fekete áldozatát

2001.04.15. 16:59
Cincinnati rendőrsége vasárnap vizsgálatot kezdeményezett a városban egy hete tartó faji zavargások miatt. Az Ohio állambeli városban azt követően alakult ki rendkívül feszült helyzet, hogy múlt vasárnap egy fehér rendőr lelőtt egy igazoltatás elől menekülő 19 éves fekete bőrű fiút.
Utcára vonuló és emberi jogaikat hangoztató fiatalok
fotó: EPA
Szombaton újabb utcai összecsapások voltak a fekete bőrű lakosság és a rendőri erők között, miután eltemették azt a 19 éves Timothy Thomast, akit múlt szombaton agyonlőtt egy fehér rendőr. A fiú ellen közlekedési kihágások és rendzavarás miatt letartóztatási parancs volt érvényben. Mikor a rendőr igazoltatni akarta, zsebéba nyúlt, de feltehetően nem a rendőr által követelt módon, ezért a rendőr - feltehetően féltve a saját életét - rálőtt a fegyvertelen tizenévesre.

A kijárási tilalom ellenére sincs nyugalom a városban

Az eset nagy felháborodást keltett a 300 ezres város fekete közösségében. Az utcára vonuló és emberi jogaikat hangoztató fiatalok kirakatokat törtek be, és a városháza, illetve a rendőrség épülete elé vonultak nap, mint nap. Csütörtökre a vandalizmus már átterjedt a feketék lakta városnegyedeken túlra is, ezért az Ohio állambeli város vezetői az este nyolctól reggel hatig terjedő időszakra kijárási tilalmat rendeltek el.

Kijárási tilalom Cincinattiben
fotó: EPA
Az indulatok szombaton tetőztek, amikor a temetésről több száz fős tiltakozó tömeg indult a rendőrség épülete elé. A rendőrök a felháborodott tömeget az utcán tartóztatták fel. Az összecsapások során három fekete nő könnyebb sérüléseket szenvedett. Az egy hete tartó zavargások alatt több több mint 200 személyt vettek őrizetbe fosztogatás, gyújtogatás, vandalizmus és egyéb erőszakcselekmények elkövetése miatt.

Cincinnatiben 1995 óta Timothy Thomas volt a tizenötödik, és csak tavaly november óta a negyedik fekete bőrű, aki rendőri attrocitás áldozata lett.

A legsúlyosabb faji zavargások az USA-ban
1965. augusztus 11-17.: Egy rutinszerű autós razzia során rendőrök őrizetbe vesznek két fekete bőrű férfit Los Angelesben, ami kirobbantja az úgynevezett Watts lázadást. Az összecsapásokban 34 ember meghal, 1032-en megsebesülnek, több mint 40 millió dolláros anyagi kár keletkezik.

1966. nyara: Az Egyesült Államok 43 városában - egyebek között Chicagóban, Clevelandben, Ohióban és San Franciscóban - zavargások törnek ki, amelyben 11-en meghalnak, 400-nál többen megsebesülnek.

1967. július 12-17.: Két fehér rendőrtiszt és egy fekete taxis vitája kaput nyit a faji indulatoknak Newarkben (New Jersey): az öt napon át tartó zendülésben szétrombolják a város egyik negyedét, 26 a halálos áldozatok száma, 1500 ember testi sérülést szenved.

1967. július 23-28.: Faji zavargások Detroitban (Michigan), 43-an meghalnak, 2000-en megsebesülnek. A feszültség még abban az évben továbbterjed Illinois-ba, Észak-Karolinába, Tennessee-be és Marylandbe, összesen 83-ra nő az áldozatok száma a 128 városban lezajlott összeütközésekben.

1968. április 4-11.: Martin Luther King tiszteletes, polgárjogi harcos memphisi meggyilkolása után 125 városban tör ki erőszak, amely 46 halottat és 2600 sebesültet hagy maga mögött. Lyndon B. Johnson elnök Washingtonban a 82. légi deszantos elithadosztályt veti be a zavargók lecsillapítására.

1980. május 17-20.: Tampában (Florida) elbocsátanak négy fehér rendőrtisztet amiatt, hogy agyonvertek egy tiloson áthajtó fekete bőrű motorkerékpárost előző év decemberében: a faji gyűlölettől fűtött indulatok Miamiban 18 halottat és 400 sebesültet követelnek.

1991. augusztus: New Yorkban, Brooklyn Crown Heights nevű kerületében négy napig tartanak a zavargások a hászid zsidók és feketék között. A viszályt az váltja ki, hogy a helyi rabbi motorkerékpárjával halálra gázol egy hétéves fekete fiút. Egy zsidó diákat megkéselnek.

1992. április 30-május 1.: Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb faji alapú összetűzése zajlik le Los Angelesben: 59 halott és 2300 sebesült a végső mérleg. Az indulatok kiváltója az volt, hogy felmentettek állásából négy fehér rendőrtisztet, akik halálra verték a fekete bőrű Rodney Kinget, miután megállították az autóját. Az erőszak Atlantára, San Joséra, Kaliforniára, Las Vegasra, San Franciscóra és New Yorkra is átterjed.

1996. október 24.: Éjszakai randalírozáshoz vezet a floridai Saint Petersburg fekete negyedében az, hogy egy fehér rendőr megöl egy fekete sofőrt; 15-en megsebesülnek.

2001. április 9.: Cincinnatiben (Ohio) összecsapások törnek ki amiatt, hogy egy fehér rendőrtiszt lelő egy 19 éves fekete fiút.

Forrás: MTI