Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Enyhe vádak a fekete tinédzsert lelövő rendőr ellen

2001.05.08. 10:51
Több mint kétszázan tüntettek Cincinnattiben hétfőn este, miután a nemrég meghalt fegyvertelen fekete fiatalt lelövő fehér rendőrtiszt ellen a hatóságok igen enyhe vádakat fogalmaztak meg. A hatóságok sokkal nagyobb méretű tiltakozó megmozdulásra számítottak, de az eső és a helyi fekete közösség vezetőinek felhívása lenyugtatta a kedélyeket.
Legfeljebb kilenc hónap börtönt kaphat Stephen Roach fehér rendőrtiszt, aki április 7-én lelőtte a fekete bőrű 19 éves Timothy Thomast, és ez egy hétig tartó erőszakos megmozdulásokat eredményezett. A két napig tartó kihallgatások során közel húsz tanút hallgattak ki, és az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel és hivatalos munka akadályoztatásával vádolja Roach-ot.

A rendőrtiszt "csalódott"

Roach ügyvédje szerint a rendőrtiszt "csalódott" volt a vádemelés miatt, de elismerte, hogy a legenyhébb büntetéssel járó bűncselekményekkel vádolják. A rendőrtisztet azért vádolják a hivatalos munka akadályoztatásával is, mert kihallgatása során különböző verziójú történeteket mesélt kollégáinak.

A fiatal Timothy Thomas édesanyja, Angela Leisure is csalódottan hallgatta a rendőrtiszt ellen felhozott vádakat, "kézlegyintésnek" nevezvén azokat. A Reutersnek adott nyilatkozata szerint dühös volt, amikor a vádesküdtszék az enyhe vádak mellett döntött.

Az esőben több mint kétszázan tüntettek

A vádak ismertetése után Cincinnatti város rendőrsége előtt több mint kétszázan tüntettek az esőben az enyhe vádak miatt, de este tíz órára a tömeg szétoszlott. A hatóságok újabb faji ellentétből eredő összecsapásokra készültek fel, ám ezek elmaradtak. A helyi fekete szervezet elnöke, Kweisi Mfume a Reuters szerint nyugalomra intette az embereket, mondván, az erőszak "nem hozza vissza a fiatal Timothy Thomast, de a rendőri túlkapásokon sem segít". Az Ohio állambeli város 330 ezer lakosának 43 százaléka fekete bőrű.

Az eset

Április 7-én Stephen Roach igazoltatás közben lelőtte a fegyvertelen Timothy Thomast. A fiú ellen közlekedési kihágások és rendzavarás miatt letartóztatási parancs volt érvényben. Az eset egy hétig tartó faji zavargásokat eredményezett, a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el, a tüntetések alatt több mint 200 embert letartóztattak. Cincinnatiben 1995 óta Timothy Thomas volt a tizenötödik és csak tavaly november óta a negyedik fekete, aki rendőri erőszak áldozata lett.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft