Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Ciprus kezd megtelni háború elől menekülőkkel

2006.07.21. 17:53
Libanonból menekülő magyarokkal péntek délután érkezik meg egy autóbusz Damaszkuszba, ahonnan még az éjjel visszatérnek Budapestre a Malév két repülőgépén - közölte az MTI-vel a szíriai fővárosból Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője. Ciprus eközben kezd megtelni a Libanonból menekülőkkel, ezért Törökország válhat a távozók másik tranzit útvonalává.

"Ma délután 5 óra felé (magyar idő szerint 4 óra felé) érkezik Damaszkuszba a Libanonból távozó magyar állampolgárokat és családjukat szállító autóbusz. Ezen 18 olyan személy van, akik magyar állampolgárok vagy magyarországi letelepedési engedéllyel rendelkeznek, illetve van egy-két kettős állampolgárságú libanoni is" - mondta el telefonon Polgár Viktor külügyi szóvivő.

A busz már átlépte Szíria határát, ahol a magyar konzul fogadta őket, mindenki ép és egészséges. A szóvivő szerint a két Malév-gép várhatóan megtelik, mert nem csak magyar állampolgárokat, hanem másokat is Budapestre fog szállítani. A két különjárat szombaton kora reggel érkezik meg a magyar fővárosba, ha időközben a damaszkuszi repülőtéren kialakult rendkívüli zsúfoltság nem késlelteti indulásukat. A magyar nagykövetség úgy tudja, hogy a menekültáradat miatt napi rendes utasforgalmának tízszeresét bonyolítja le ezekben a napokban a damaszkuszi nemzetközi repülőtér. A Libanonból érkező magyarokat a damaszkuszi nagykövetség helyezi el a gépek indulásáig, és megszervezi, hogy némileg kipihenjék fáradalmaikat.

Ciprus megtelt

A tengeri úton menekülők tranzitállomásának számító Cipruson az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) adatai szerint már mintegy 60 ezer embert fogadtak be, ahol eleve tele vannak a szálláshelyek a nyári csúcsidény miatt. Az érkezők egy része már tovább utazott hazájába, de egyre újabb hajók érkeznek Libanonból. A repülőterek és a kikötők is zsúfoltak a földközi-tengeri szigeten.


Izreali tankok útban Libanon felé

Ciprusnak több repülőgépre van szüksége, mert több ember érkezik, mint ahányan távoznak. A legfontosabb az lenne, hogy egyeztessék a hajók érkezését és a repülőgépek felszállását, közölte a nicosiai külügyminisztérium illetékese. Munkatársakkal és pénzzel még bírják a menekültek fogadását, de ha a helyzet romlik, ezzel is gond lehet, tette hozzá, utalva arra, hogy Ciprus adott esetben csak az Európai Unió állampolgárait fogadhatja be.

Vannak akik nem menekülhetnek

A 8000 távozni kívánó amerikai állampolgárból pénteken ötezret akarnak elszállítani. Ciprus helyett Törökországba viszik őket, ahonnan a következő napokban hazatérhetnek az Egyesült Államokba, közölte Ankarában az amerikai nagykövetség. A menekülőket helikoptereken juttatják el a bejrúti tengerpart mentén felsorakozott hadihajókra. Egy kanadai hajó már használta is a török útvonalat, Brazília pedig közúton, Damaszkuszon keresztül szeretné kimenekíteni ezer állampolgárát Törökországba.

A legnagyobb nehézségekkel a harmadik világhoz tartozó, Libanontól távol fekvő országok állampolgárai néznek szembe, mivel nincsenek eszközök az elszállításukhoz. Srí Lankáról a becslések szerint mintegy 80 ezren tartózkodnak Libanonban, főként háztartási alkalmazottak. A Fülöp-szigetek 34 ezer állampolgára dolgozik az országban, Bangladesből 10 ezren érkeztek munkára, de 70 ezer libanoni származású brazil állampolgárt is számon tartanak.

Banglades a nemzetközi szervezetekhez fordult segítségért, a Fülöp-szigetek most foglalkozik hajóbérléssel, Srí Lanka is még csak az első 200 emberét próbálja meg elszállítani. Valamivel jobb helyzetben van a 10 ezer indiai, akik közül előreláthatólag 600 érkezik pénteken Ciprusra.