Olivér
5 °C
8 °C

Ciprus kezd megtelni háború elől menekülőkkel

2006.07.21. 17:53
Libanonból menekülő magyarokkal péntek délután érkezik meg egy autóbusz Damaszkuszba, ahonnan még az éjjel visszatérnek Budapestre a Malév két repülőgépén - közölte az MTI-vel a szíriai fővárosból Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője. Ciprus eközben kezd megtelni a Libanonból menekülőkkel, ezért Törökország válhat a távozók másik tranzit útvonalává.

"Ma délután 5 óra felé (magyar idő szerint 4 óra felé) érkezik Damaszkuszba a Libanonból távozó magyar állampolgárokat és családjukat szállító autóbusz. Ezen 18 olyan személy van, akik magyar állampolgárok vagy magyarországi letelepedési engedéllyel rendelkeznek, illetve van egy-két kettős állampolgárságú libanoni is" - mondta el telefonon Polgár Viktor külügyi szóvivő.

A busz már átlépte Szíria határát, ahol a magyar konzul fogadta őket, mindenki ép és egészséges. A szóvivő szerint a két Malév-gép várhatóan megtelik, mert nem csak magyar állampolgárokat, hanem másokat is Budapestre fog szállítani. A két különjárat szombaton kora reggel érkezik meg a magyar fővárosba, ha időközben a damaszkuszi repülőtéren kialakult rendkívüli zsúfoltság nem késlelteti indulásukat. A magyar nagykövetség úgy tudja, hogy a menekültáradat miatt napi rendes utasforgalmának tízszeresét bonyolítja le ezekben a napokban a damaszkuszi nemzetközi repülőtér. A Libanonból érkező magyarokat a damaszkuszi nagykövetség helyezi el a gépek indulásáig, és megszervezi, hogy némileg kipihenjék fáradalmaikat.

Ciprus megtelt

A tengeri úton menekülők tranzitállomásának számító Cipruson az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) adatai szerint már mintegy 60 ezer embert fogadtak be, ahol eleve tele vannak a szálláshelyek a nyári csúcsidény miatt. Az érkezők egy része már tovább utazott hazájába, de egyre újabb hajók érkeznek Libanonból. A repülőterek és a kikötők is zsúfoltak a földközi-tengeri szigeten.


Izreali tankok útban Libanon felé

Ciprusnak több repülőgépre van szüksége, mert több ember érkezik, mint ahányan távoznak. A legfontosabb az lenne, hogy egyeztessék a hajók érkezését és a repülőgépek felszállását, közölte a nicosiai külügyminisztérium illetékese. Munkatársakkal és pénzzel még bírják a menekültek fogadását, de ha a helyzet romlik, ezzel is gond lehet, tette hozzá, utalva arra, hogy Ciprus adott esetben csak az Európai Unió állampolgárait fogadhatja be.

Vannak akik nem menekülhetnek

A 8000 távozni kívánó amerikai állampolgárból pénteken ötezret akarnak elszállítani. Ciprus helyett Törökországba viszik őket, ahonnan a következő napokban hazatérhetnek az Egyesült Államokba, közölte Ankarában az amerikai nagykövetség. A menekülőket helikoptereken juttatják el a bejrúti tengerpart mentén felsorakozott hadihajókra. Egy kanadai hajó már használta is a török útvonalat, Brazília pedig közúton, Damaszkuszon keresztül szeretné kimenekíteni ezer állampolgárát Törökországba.

A legnagyobb nehézségekkel a harmadik világhoz tartozó, Libanontól távol fekvő országok állampolgárai néznek szembe, mivel nincsenek eszközök az elszállításukhoz. Srí Lankáról a becslések szerint mintegy 80 ezren tartózkodnak Libanonban, főként háztartási alkalmazottak. A Fülöp-szigetek 34 ezer állampolgára dolgozik az országban, Bangladesből 10 ezren érkeztek munkára, de 70 ezer libanoni származású brazil állampolgárt is számon tartanak.

Banglades a nemzetközi szervezetekhez fordult segítségért, a Fülöp-szigetek most foglalkozik hajóbérléssel, Srí Lanka is még csak az első 200 emberét próbálja meg elszállítani. Valamivel jobb helyzetben van a 10 ezer indiai, akik közül előreláthatólag 600 érkezik pénteken Ciprusra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?