Szilvia
5 °C
16 °C

Internetről származik a cipős merénylő bombareceptje

2002.01.08. 12:31
Interneten szerezte a robbanóanyag receptjét Richard Reid, aki december 22-én a cipőjében elrejtett robbanószerkezetet próbálta meggyújtani az American Airlines nemzetközi járatán. A robbanóanyagokat egy "csehszlovák" férfitól vásárolta, potom 1500 dollárért. Richard Reid apja szerint fia az őt érő faji diszkrimináció miatt követte el a merényletet.

A Bostonban fogva tartott Richard Reid azt vallotta az ügyén dolgozó FBI nyomozóknak, hogy a cipőjében elrejtett robbanóanyagot egy interneten olvasott recept szerint állította össze. A különböző kémiai anyagokat pedig egy Amszterdamban élő, csehszlovák férfitől vásárolta 1500 dollárét. A jamaikai gyökerekkel is rendelkező 28 éves brit állampolgár sokat utazott szerte a világban, 2001 augusztusa és decembere között Amszterdamban élt, és különböző vendéglőkben dolgozott.

Az iszlámra áttért férfi december 22-én az American Airlines Párizsból Miamiba tartó járatán próbálkozott a cipőjébe rejtett bomba felrobbantásával, ám az utasok és a légikísérők időben észrevették mit tervez és leteperték. A gép Bostonban szállt le, a férfit azóta tartják őrizetben egy, az öngyilkosságot megkísérlő személyek számára kialakított cellában.

A sarki boltból is meg lehet vásárolni az összetevőket

Az FBI nyomozói szerint Reid cipőjében egy illékony, melegre és súrlódásra érzékeny anyag volt, triaceton triperoxid. Ha a cipő a repülőgép vázának közelében robbant volna fel, akkor az lyukat üthetett volna a burkolaton. Reid egy ablak melletti ülést foglaltatott le magának. Bombaszakértők szerint a triaceton triperoxid összetevőit egy háztartási boltból is be lehet szerezni. Ezt a kémiai anyagot a Petn-nek nevezett plasztik bomba felrobbantásához használta volna Reid.

Reid húsz évet kaphat

A brit merénylő továbbra is azt állítja, hogy egyedül gondolta ki a támadást, ám az FBI nyomozói ebben kételkednek. A férfit maximum húsz év börtönbüntetésre ítélhetik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?