Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Internetről származik a cipős merénylő bombareceptje

2002.01.08. 12:31
Interneten szerezte a robbanóanyag receptjét Richard Reid, aki december 22-én a cipőjében elrejtett robbanószerkezetet próbálta meggyújtani az American Airlines nemzetközi járatán. A robbanóanyagokat egy "csehszlovák" férfitól vásárolta, potom 1500 dollárért. Richard Reid apja szerint fia az őt érő faji diszkrimináció miatt követte el a merényletet.

A Bostonban fogva tartott Richard Reid azt vallotta az ügyén dolgozó FBI nyomozóknak, hogy a cipőjében elrejtett robbanóanyagot egy interneten olvasott recept szerint állította össze. A különböző kémiai anyagokat pedig egy Amszterdamban élő, csehszlovák férfitől vásárolta 1500 dollárét. A jamaikai gyökerekkel is rendelkező 28 éves brit állampolgár sokat utazott szerte a világban, 2001 augusztusa és decembere között Amszterdamban élt, és különböző vendéglőkben dolgozott.

Az iszlámra áttért férfi december 22-én az American Airlines Párizsból Miamiba tartó járatán próbálkozott a cipőjébe rejtett bomba felrobbantásával, ám az utasok és a légikísérők időben észrevették mit tervez és leteperték. A gép Bostonban szállt le, a férfit azóta tartják őrizetben egy, az öngyilkosságot megkísérlő személyek számára kialakított cellában.

A sarki boltból is meg lehet vásárolni az összetevőket

Az FBI nyomozói szerint Reid cipőjében egy illékony, melegre és súrlódásra érzékeny anyag volt, triaceton triperoxid. Ha a cipő a repülőgép vázának közelében robbant volna fel, akkor az lyukat üthetett volna a burkolaton. Reid egy ablak melletti ülést foglaltatott le magának. Bombaszakértők szerint a triaceton triperoxid összetevőit egy háztartási boltból is be lehet szerezni. Ezt a kémiai anyagot a Petn-nek nevezett plasztik bomba felrobbantásához használta volna Reid.

Reid húsz évet kaphat

A brit merénylő továbbra is azt állítja, hogy egyedül gondolta ki a támadást, ám az FBI nyomozói ebben kételkednek. A férfit maximum húsz év börtönbüntetésre ítélhetik.