Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Bin Laden embere lehet a cipőbombás merénylő

2001.12.27. 16:14
Ismerhette egymást a szombaton ártalmatlanná tett cipőbombás merénylő és a szeptember 11-i terrortámadás miatt vád alá helyezett francia férfi. Mindkettőjüket az Al-Kaida táborában képezték ki - állítja az ABC News.
Az American Airlines járatán szombaton ártalmatlanná tett "cipőbombás" merénylő Richard C. Reid, valószínűleg ismerte Zacarias Moussaoui francia állampolgárt, az eddigi egyetlen személyt, akit hivatalosan vád alá helyeztek a szeptember 11-én elkövetett terrorcselekmények ügyében. A vád szerint Moussaoui is részese volt az összeesküvésnek, - ő lett volna a huszadik légi kalóz - de még augusztus 16-án őrizetbe vették Minnesotában a bevándorlási előírások megszegése címén.

Reid az American Airlines Párizsból Miamiba tartó járatán szombaton gyufával meg akarta gyújtani a cipőjébe rejtett robbanószerkezetet, azonban az utasok és a légi kísérők ártalmatlanná tették.

A kapcsolat

Az európai hatóságoknak bizonyítékaik vannak arról, hogy Reid és Moussaoui tavaly kapcsolatban álltak egymással, és együtt is töltöttek egy bizonyos időt az Al-Kaida egyik afganisztáni kiképzőtáborában - állítja az ABC News. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva az arról is beszámolnak, hogy az Al-Kaida Afganisztánban elfogott néhány tagja a nyomozók fényképein felismerte Richard C. Reidet.

Felkészült a merényletre

Francia sajtójelentések szerint Richard C. Reid Amsterdamból Brüsszelen át utazott Párizsba, ahol felszállt az American Airlines miami járatára. A Le Parisien francia nyomozóktól származó értesülése szerint a férfi a "cipőbombát" Amsterdamban vette át. Belgiumban új útlevelet állíttatott ki, hogy eltüntesse korábbi egyiptomi útjainak nyomait. Júliusban a felkészülés jegyében több ízben is repült a rendkívül szigorú ellenőrzésről híres El Al izraeli légitársasággal.

A Jediót Ahronot című izraeli napilap szerint Reid abban az időben - Egyiptomon kívül - egy hetet Izraelben is eltöltött, és az izraeli biztonsági szervek egyszer fel is tartóztatták a Ben Gurion repülőtéren, de rövid kihallgatás után futni hagyták. Reid Párizsban négy napot töltött, de a szállodák nyilvántartásában nem találták meg a nevét, így - feltételezhetően - a cinkosainál húzódhatott meg.