Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Ciprus már 2003-ban az EU-ban?

2002.04.04. 16:56
A görög miniszterelnök szerint elképzelhető, hogy Ciprus már 2003-ban csatlakozik az Európai Unióhoz.
Kosztasz Szimitisz bízik abban, hogy Ciprus 2003 első felében - amikor Görögország az EU soros elnökségét látja el - már tagja lesz az EU-nak. A kijelentés az uniós elnökségre való felkészülést tárgyaló kabinetülés után hangzott el. A kormányfő azonban abban nem biztos, hogy a kettéosztott sziget problémája a csatlakozás előtt megoldódik - írja az EUobserver.com.

29-ből 24 már megvan

A görög miniszterelnök meglehetősen optimista a ciprusi csatlakozás kérdésében, ugyanis a 2003-as belépéshez Ciprusnak elképzelhetetlenül gyorsan be kellene fejeznie csatlakozási tárgyalásait az EU-val. Ez a tempó még akkor is túl gyorsnak tűnik, ha tudjuk, hogy Ciprus már egy hónappal ezelőtt a csatlakozásra várók élére került azzal, hogy a 29 tárgyalási fejezetből 24-gyel már sikerült végeznie.

Kleridesz és Denktasz őrült tempóban tárgyal

Ráadásul a bővítési folyamatot leginkább Ciprus megosztottságának hosszú ideje megoldatlan ügye zavarja, bár az EU nyilvánvalóvá tette, hogy rendezés híján is hajlandó tagjai közé fogadni a szigetországot - illetőleg ebben az esetben csak annak nemzetközileg elismert kormány ellenőrzése alatt álló déli felét. Mindenesetre január közepe óta intenzív tárgyalások folynak Kleridesz ciprusi elnök, és az egyedül Ankara által elismert "Észak-ciprusi Török Köztársaság" vezetője, Rauf Denktasz között a 28 éve megosztott sziget újraegyesítéséről.

Mint ismert, a tavaly decemberi laekeni uniós csúcstalálkozó azzal számolt, hogy a tagjelölt országok legkorábban 2004-ben lehetnek az EU tagjai, ha 2002 végéig befejezik a csatlakozási tárgyalásokat. Az EU szerint erre 10 tagjelölt országnak (Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia, Szlovénia) van esélye. (A szintén tárgyalásokat folytató Bulgária és Románia belépését az EU későbbi időpontban tartja elképzelhetőnek, Törökország pedig bár tagjelölt, de még nem kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat.)

Ha tízből egy előbb csatlakozhat_

Az előbbre hozott csatlakozással kapcsolatos ciprusi vágyakat szakértők az álmok kategóriájába sorolják, hiszen már a teljes jogú tagság 2004-es "hivatalos" dátuma sem elsősorban a tárgyalási folyamat lezárása miatt rejt magában némi bizonytalanságot. Sokkal inkább az okozhat késedelmet, hogy az EU-tagoknak egyenként kell ratifikálniuk a felvételeket, s ez technikai és tartalmi problémákat egyaránt okozhat. Mindenesetre ha Ciprus mégis sikerrel lobbizna, az természetesen mások számára is megkönnyíthetné a folyamat felgyorsítását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!