Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Civilizációk harcától tart Henry Kissinger

2006.09.15. 11:40
Új világrendet kell kiépítenük a nyugati országoknak, de erre csak együtt lehetnek képesek, figyelmeztetett a Washington Postban megjelent jegyzetében Henry Kissinger. Az amerikai külpolitika veteránja szerint a fenyegető globális katasztrófa árnyékában az Egyesült Államoknak és Európának félre kell tenniük ellentéteiket.

Ideje összefognia Európának és az Egyesült Államoknak, mert a "civilizációk háborúja" fenyeget, írja a Washington Postban publikált jegyzetében Henry Kissinger, Richard Nixon volt biztonságpolitikai főtanácsadója és külügyminisztere. A nagy tekintélyű exkülügyminiszter szerint a "globális katasztrófa lehetősége mellett eltörpülnek a transzatlanti feszültségek".

Kissinger szerint a legnagyobb veszélyt a nemzetállamok vége, az iszlám világ egységesedése és Irán nukleáris ambíciói jelentik. A nemzetek feletti szerveződés jeleként értékeli Irán növekvő befolyását a szélsőséges iraki síita csoportok és a Hezbollah felett.


Henry Kissinger

Kissinger szerint a nyugati országoknak ideje megbékélniük egymással. Mint írta, Washingtonnak el kell fogadnia, hogy az európai országok optimistábbak az Irán meggyőzésére irányuló diplomáciai erőfeszítésekkel kapcsolatban, de az EU-nak is be kell látnia, hogy ajánlataiknak végkritériumokat és időhatárokat is tartalmazniuk kell - tehát konkrét fenyegetésekkel és ultimátummal kell rákényszeríteni Iránt nukleáris programja felfüggesztésére.

Kissinger Irán mellett a Hezbollahot tartja a legnagyobb veszélyforrásnak. Szerinte a terrorszervezetet nem gyengítette meg Izrael 34 napos háborúja, ezért elképzelhető, hogy a bejrúti hatalom megdöntésére készülnek.

Kissinger szerint a nyugati szövetséget az gyengítette meg, hogy a hidegháború lezárásával megszűnt a közös ellenség is. "Most viszont új világrendet kell építenünk, hogy elkerüljük a globális katasztrófát. Erre külön-külön nem vagyunk képesek" - írja. Kissinger amúgy a mérsékelt arab országokkal is számol a militáns iszlám elleni harcban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!