Géza
-12 °C
-4 °C

Titkos háború Észak-Afrikában

2004.03.07. 16:07
Titkos katonai akciókkal is segítette Algéria terroristák elleni harcát az Egyesült Államok. Az amerikaiak Észak-Afrika más országaiban is hajtottak végre hadműveleteket, állandó támaszpontot azonban nem létesítettek a körzetben.
"Katonai tevékenységet folytat" Algériában és más észak-afrikai országokban az Egyesült Államok. AZ amerikai hadsereg ugyanakkor tagadta, hogy állandó támaszpontot hozott volna létre a térségben. "Az Egyesült Államok terroristák tevékenysége ellen küzd Algériában és a Szahel-övezetben" - tudatta az algíri amerikai nagykövetség. Egyúttal megerősítette, hogy az Algériával folytatott "figyelemreméltó" együttműködést kiterjesztik az algériai fegyveres erők kiképzésére.

Tavaly Washington 700 ezer dollárt bocsátott Algéria rendelkezésére terroristák ellen felhasználandó katonai felszerelések beszerzése céljából. A híresztelések szerint amerikai katonák is segítettek szétverni az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) iszlám terrorszervezet egy kommandóját, amely a Szaharában ejtett német túszok váltságdíjából vásárolt fegyvereket Maliban.

Nem hivatalos értesülések szerint amerikai katonák harcolnak iszlám terroristákkal Maliban, Nigerben, Csádban és más észak-afrikai országokban is. A mali fegyveres erők ugyanakkor a hét végén tagadták az amerikai katonai jelenlétet Mali területén. Algériai sajtójelentések szerint a mali hadsereg saját erejéből űzte át a nigeri határon a német turisták szaharai elrablásáért felelőssé tett GSPC kommandóit.