Valér
4 °C
8 °C

A francia kormányfő beperelte a botránykönyv szerzőit

2006.06.20. 14:13
Dominique de Villepin francia kormányfő a "kormány egyik tagja elleni rágalmazásért" beperelte a Clearstream-botrányról megjelent két könyv szerzőit. Közben csökken Nicolas Sarkozy népszerűsége, csakhogy ez nem pártbéli riválisa, Villepin kormányfő javára szól, hanem a baloldali jelölt, Ségolene Royal bővítette potenciális szavazóinak táborát.

Jacques Chirac államfő tudtával Villepin 2004 januárjában még külügyminiszterként rendelt el titkos nyomozást annak az utóbb hamisítványnak bizonyult listának az ellenőrzésére, amely több mint nyolcszáz közéleti személyt - köztük Nicolas Sarkozy belügyminisztert - kevert abba a gyanúba, hogy a Clearstream luxembourgi pénzintézeten keresztül tisztára mosta francia fregattok 1991-es tajvani eladásából befolyó összeg jutalékát.

Villepin többször cáfolta, hogy politikusok ellen rendelt volna el nyomozást és hazugnak nevezte a sajtóban róla megjelenteket.

"Nem tűrhetjük!"

"Nem tűrhetjük el, hogy kitalációknak szentelt teljes kötetek alaptalanul vádolják a miniszterelnököt" - tudatta Villepin sajtóosztálya.

Leszámolás az Elysée-ért címmel jelent meg június 8-án a L'Express című hetilap két újságírójának, Jean-Marie Pontaut-nak és Gilles Gaetnernek a kötete az Oh!éditions kiadó gondozásában. A szerzők szerint a Clearstream-manipuláció egyértelműen a 2007-es elnökválasztási jelöltségért a kormányfő és belügyminisztere között folyó rivalizálás terméke.

Van, aki még többet írt meg

Denis Robert-nek a Les Arenes kiadónál múlt héten megjelent Clearstream, a nyomozás című könyve még messzebb megy a feltételezésben.

A luxembourgi pénzintézetről először öt évvel ezelőtt könyvet publikáló újságíró azt állítja: a manipulációs ügy két fő gyanúsítottja, a rágalmazást feltehetően kiötlő Jean-Louis Gergorin, az EADS repülőgépgyártó konzorcium volt alelnöke és annak technikai megvalósítója, Imad Lahoud informatikus "egy bandában van" Dominique de Villepinnel, aki számára a manipuláció célpontja Sarkozy volt.

Az újságírót kedden hallgatják meg az ügyben nyomozó vizsgálóbírók.

Küzdelem a jobboldalon, előny a balon?

A francia jobboldalon belül zajló küzdelemnek - hiszen Chirac, Villepin és Sarkozy is ugyanannak a konzervatív, gaulle-ista szervezetnek, az UMP-nek a meghatározó figurái - máris megvan az első nyertese: ez pedig a baloldal potenciális elnökjelöltje, Ségolčne Royal asszony. Ő máris növelte népszerűségét, az elnökválasztás első fordulójában állítólag a szavazók 32 százalékának voksára számíthat - és erről nem egy baloldali lap, hanem szintén a konzervatív Le Figaro számolt be kedden.

Ségolčne Royal így két százalékpontot javított korábbi eredményén, és valószínűleg megelőzné az első fordulóban Nicolas Sarkozyt, az apai ágon magyar származású politikust, aki egy pontot rontott, és már csak 31 százalékon áll.