Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Sztrájkoltak az EU-bürokraták

2003.05.20. 16:48
Munkabeszüntetéssel tiltakoztak az Európai Bizottság nyugdíjreform-tervezete ellen a brüsszeli EU-tisztviselők. Az amúgy nyüzsgő hivatalok kihaltak, az alkalmazottak alig tíz százaléka vette fel a munkát.
Sztrájkoltak az Európai Unió brüsszeli alkalmazottai kedden - jelentette az MTI. Az eurobürokraták a tervezett nyugdíjreform és az uniós nyugdíjalapok keretének csökkentése ellen tiltakoztak. A BBC jelentése szerint a demonstrálók sztrájkőrséget állítottak fel a hivatalok környékén, az épületek egész nap kihaltak voltak.

Tömeg éppenséggel nincs

"Sztrájkhangulat van" - jellemezte a helyzetet kedden az Európai Bizottság egyik szóvivője. A BBC-nek nyilatkozó tisztviselő szerint a bizottság épületének általában nyüzsgő folyosóit "éppenséggel nem lepik el az emberek".

Az EU intézmények brüsszeli irodáiban kedden csak az alkalmazottak alig 10 százaléka vette fel a munkát. Az EU a nyugdíjkorhatár mostani 60 évről 63-ra történő emelését és az alkalmazottak bércsökkentését tervezi. A terveket előkészítő Európai Bizottság szerint a lépésekre a tagállamok kormányai kényszerítik - az öregedő korstruktúrájú államok hasonló lépéseket terveznek bevezetni.

A szakszervezetek szerint a tervezet "frontális támadás a nyugdíjkörülmények egésze" ellen. Az érdekképviseletek további sztrájkokat helyeztek kilátásba - írja a BBC.