Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Clintont vádolják bin Laden felemelkedéséért

2003.09.02. 10:38
Legalább tizenkétszer elfogathatta vagy megölethette volna Oszama bin Ladent Bill Clinton - állítja legújabb könyvében Richard Miniter, a Wall Street Journal neokonzervatív publicistája. Bár a könyv leleplezései vitatható értékűek, Clinton egykori bizalmasai is az elnök ellen vallanak. A Bin Laden elvesztése című könyvből Matt Drudge közölt részleteket honlapján.
Kétszer is pontosan bemérték bin Laden pontos tartózkodási helyét és már a robotrepülőgépek is úton voltak, Clinton végül mégis megakadályozta a terroristavezér megölését - állítja könyvében Richard Miniter. A Wall Street Journal publicistája szerint Clintonnak még további tíz alkalma lett volna bin Laden megöletésére.

Busht ugyancsak érték már hasonló vádak, tetézve azzal, hogy az új elnök kész terveket örökölt Clintontól a terrorizmus és az al-Kaida elleni háborúval kapcsolatban. Ezek azonban a kormányváltást követő zűrzavarban eltűntek.

A neokonzervatív publicista alapállítása szerint Oszama bin Laden felemelkedéséhez a Clinton-kormányzat ügyetlenkedései kellettek. Miniter szerint minden egyes alkalom, amikor Clinton elmulasztott bosszút állni a terroristavezér bűneiért, növelte bin Laden "legyőzhetetlenségi mítoszát".

Mindenütt keresztbe tett

Clinton nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy a World Trade Center elleni 1993-as merénylet terrortámadás volt, így nem engedélyezte hogy az ügyben a CIA nyomozzon - állítja Miniter. Magyarázat lehet Miniter vádjára, hogy a CIA fő profilja a külföldi hírszerzés, az Egyesült Államok területén elkövetett bűncselekmények ügyében az FBI nyomozhat. Clinton a nyomozóirodára bízta az ügy felderítését.

A szerző azt is állítja, hogy személyesen Clinton és Dennis DeConcini demokrata szenátor akadályozta meg arab tolmácsok felvételét a CIA-hez. Miniter szerint még azért is az exelnök a felelős, hogy az amerikaiak legmegbízhatóbbnak tartott, számos biztonsági ellenőrzésen átesett informátora, az egyiptomi Ali Mohammed az al-Kaida kéme volt.

A Lewinsky-botrány az oka

Miniter szerint Clintonék azzal, hogy Szudánból Afganisztánba, illetve Pakisztánba üldözték bin Ladent "csak közelebb vitték kiképzőközpontjaihoz, még veszélyesebbé téve a terroristavezért".

A szerző a clintoni politika kudarcának okát is megtalálta: az elnök figyelmét elterelte a Lewinsky-botrány.

Vitatható állítások, komoly tanúk

A konzervatív publicista tudni véli, hogy Clinton külügyminisztériuma több szudáni ajánlatot is visszautasított bin Laden elfogására. Szudán szélsőséges iszlám kormánya nem ápol diplomáciai viszonyt az Egyesült Államokkal, CLinton elnöksége idején bin Laden is az országban rejtőzhetett.

Bár a könyv legtöbb idézett állítása legalábbis vitatható, a szerző több meglepő riportalany megszólaltatásával támasztja alá állításait. Miniter két év alatt több katonát, diplomatát és hírszerzőt is meginterjúvolt, ám állítása szerint legjobb forrásai Clinton egykori bizalmasai voltak. A könyvben többek között megszólal az elnök egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója, Tony Lake, Madleine Albright ex-külügyminiszter és Richard Clark, Clinton terroristaellenes küzdelmének főkoordinátora is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!