Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Hazugsággal vádolják Clintont

2006.10.02. 16:35
Bill Clinton volt amerikai elnök legalább tízszer elfoghatta volna Oszama bin Ladent, állítja Michael Scheuer, a CIA volt terrorizmusellenes tisztje. Clinton egykori munkatársa szerint viszont nem volt elegendő információjuk a terroristavezérről.

Bill Clinton volt amerikai elnök legalább tíz esélyt szalasztott el Oszama bin Laden megölésére vagy elfogására, állítja a The Washington Times hétfői száma szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt tisztje.

Michael Scheuer, a CIA volt terrorizmusellenes tisztje hazugságnak nevezte Clinton utóbbi napokban tett, azzal kapcsolatos állításait, hogy kormánya mindent megtett a terrorvezér kézre kerítésére.

Clinton durván kirohant

A novemberi kongresszusi választások előtt az ellenzéki demokraták George Bush elnököt és különösen Donald Rumsfeld védelmi miniszter bírálják a szerintük elhibázott iraki háborús politika miatt. A Bush oldalán álló, magukat hazafiasnak tekintő erők és sajtó viszont ezzel párhuzamosan a Bush előtti, Clinton vezette demokrata kormányt hibáztatják azért, hogy nem tette meg a kellő lépéseket bin Laden elfogására.

Clinton néhány napja a Fox News konzervatív hírcsatorna riporterére ripakodott, amiért az szerinte kampányfeladatot teljesítve kéri számon rajta a bin Laden-ügyet. Clinton durva kirohanása a riporter ellen azután történt, hogy Scheuer előzőleg egy televíziós műsorban közölte: Clinton és tábornokai nem akarták megölni az al-Kaida vezetőjét. A volt elnök visszautasította, hogy gyöngén lépett volna fel a terrorista vezér ellen.

"Szimpla hazugság"

Scheuer, aki a Clinton-éra alatt a CIA Oszama bin Ladennel foglalkozó részlegét irányította, a hétfői The Washington Times szerint Clinton magyarázkodása nyomán hihetetlennek nevezte, hogy a volt elnök félrevezette a népet.

Scheuer nem csak azt mondta, hogy a demokrata kormánynak legalább tíz alkalma lett volna bin Laden elfogására. Clintonnak azt az állítását is cáfolta, hogy az elnöknek nem volt meg a felhatalmazása bin Laden megölésére. A CIA-tiszt szerint ez szimpla hazugság, ha valakinek, akkor az elnöknek nincs szüksége semmilyen felhatalmazásra egy ilyen lépéshez.

A Clinton-kormányzat egy másik szakértője, Daniel Benjamin, az akkori nemzetbiztonsági tanács terrorellenes tisztje viszont védte az elnököt. Mint mondta, sosem volt elegendő információjuk ahhoz, hogy biztosan elkapják Oszama bin Ladent.