Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

A szívbajos Clinton segíti Kerryt

2004.09.06. 12:58
Kerry drámai népszerűségesésének hírére kórházi ágyáról ajánlott segítséget a demokrata elnökjelölt kampányának újragondolásához Bill Clinton. Az exelnök szerint a Kerry vietnami múltját hangsúlyozó, de a republikánus támadásokra erőtlenül reagáló kampány helyett agresszíven kéne támadni Bush belpolitikai teljesítményét. A közvélemény-kutatások az exelnököt igazolják, belpolitikai kérdésekben Kerry megfoghatja Busht.
Komolyan aggódik John Kerry demokrata elnökjelölt választási esélyei miatt Bill Clinton. A bypass-műtétre váró exelnök vasárnap kilencven perces telefonbeszélgetést folytatott Kerryvel az elnökválasztási kampány átformálásáról.

Vietnamot el kell felejteni

Kerry a múlt héten, nagyrészt a republikánus párt jelöltállító gyűlésének köszönhetően tizenegy százalékpontos hátrányba került a közvélemény-kutatásokban az újraválasztásáért küzdő George W. Bushsal szemben. Ennél is aggasztóbb számára, hogy a demokraták által fő kampánytémának tekintett iraki háború kérdésében jelentősen javult Bush megítélése, a választók abszolút többsége ért újra egyet a háború megindításával, ugyancsak egyértelmű többségük tartja helyesnek azt, ahogy Bush kezeli az iraki helyzetet.

Kerry kampánya eddig az elnökjelölt vietnami múltjára volt kihegyezve, ehhez képest kampánystábja meglehetősen lomhán reagált azokra a hirdetésekre, melyekben egy magát Vietnami Rohamcsónakos Veteránoknak nevező csoport kétségbe vonta az elnökjelölt hősiességét. Kerry két hét késéssel ítélte el először a szitokkampányt.

Újrafókuszált kampány

Kerry ugyanakkor meglepően jól áll belpolitikai kérdésekben a közvélemény-kutatások szerint. A Time magazin hétvégi felmérése szerint a választók egyértelmű többsége Kerryt alkalmasabbnak tartja az egészségügy reformjára Bushnál. Ráadásul ez a kérdés jobban érdekli a választókat az iraki háborúnál, de még a nemzetbiztonságnál is.

Nem véletlen, hogy a szívbeteg Clinton is ezt emelte ki vasárnapi telefonbeszélgetésük során. A beszélgetés - mely alatt az AP-nek nyilatkozó fültanúk szerint Kerry inkább csak hallgatott - Clinton az egészségügy helyzetét és a munkanélküliséget emelte ki, mint két fő kampánytémát.

Clintonék a házban

Az exelnök a szavakon túl is beszállt Kerry kampányában. Az elmúlt két hétben Clinton több egykori közeli tanácsadója is szerepet kapott Kerry kampányában. A csatlakozók között van James Carville, az exelnök kampányguruja, a tavasz folyamán Medgyessy Péter kormányfői képét is formáló Stanley Greenberg és Joe Lockhart, Clinton egykori szóvivője is.

Kerry kampánystábja az új tanácsadók érkezése ellenére tagadja, hogy átalakulásról lenne szó. Az elnökjelölt a demokrata előválasztások alatt egyszer már teljes egészében átalakította akkor sem túl energikus kampánystábját. A tagadás ellenére az AP értesülései szerint erős párhuzamosság alakult ki a demokraták főhadiszállásán, Kerry eredeti csapata az épület egyik felében, a Clinton-stáb egy másikban foglalt el szobákat.

Belharc és magyarázkodás

Szakadásra utal az is, hogy az elnökjelölt kampányát számos kritika érte az utóbbi időben. A párton kívülről és belülről egyaránt megfogalmazott kritikák szerint a népszerűségvesztés oka lehetett az az - elhibázott - stratégiai döntés is, hogy Kerry gyakorlatilag visszavonult a republikánus jelölőgyűlés idejére és szinte semmilyen téren nem konfrontálódott az elnökkel. A kampánystáb nem utasította el a Kerry elleni támadásokat, ahogy Bush - kritikára okot adó - belpolitikai döntéseit sem kritizálták.

Tad Devine, Kerry kampány-főtanácsadója szerint az okozhatott zavart Kerry kampányüzeneteiben, hogy az elmúlt pár hétben a demokraták kevés hirdetést futtattak. Ennek oka szerinte az volt, hogy spóroltak a hirdetésekkel a kampány utolsó két hónapjára. "Ha erőteljes üzenetet akarsz közvetíteni, ahhoz megfelelő felületre van szükséged. Ha elpazaroltuk volna eszközeinket, nehezebben juttathatnák el üzeneteinket a választókhoz" - adott magyarázatot a kampány visszafogottságára Devine az AP-nek.  • Vennék
  • Hírek